ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Στον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων η Σύρτη με βαριές απώλειες

Λιβύη: Στον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων η Σύρτη με βαριές απώλειες
Αποκαμωμένοι στρατιώτες ομάδας που στηρίζει τη λιβυκή κυβέρνηση ξεκουράζονται στον δρόμο για τη Σίρτη, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016. Μετά τις σφοδρές μάχες του περασμένου διημέρου, πόσοι άραγε από αυτούς κατάφεραν να επιβιώσουν; REUTERS/Stringer

Στις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των προεδρικών φρουρών της Λιβύης και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σήμερα στη Σύρτη (Sirte) σκοτώθηκαν 11 κυβερνητικοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 35, ανέφερε στρατιωτική πηγή.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι κατέλαβαν το κεντρικό λιμάνι της Σύρτης, μετά από συγκρούσεις με τις δυνάμεις των τζιχαντιστών.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, συγκρότησε το σώμα των προεδρικών φρουρών τον Μάιο.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων τον περασμένο μήνα για την ανακατάληψη της Σύρτης (450 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης) εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί και από τις δύο πλευρές.

Ομάδες που σχετίζονται με τον ISIS ήλεγχαν την πόλη από τον Ιούλιο του 2015. Η τρομοκρατική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, καθώς και για εκτελέσεις ξένων εργαζομένων στη Λιβύη.

«Η προεδρική φρουρά έχει πετύχει σημαντική πρόοδο που ανάγκασε τους μαχητές του Ντάες να φύγουν προς τα ανατολικά και τα βόρεια της Σύρτης, αφού έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό της τις εισόδους της πόλης», ανέφερε αξιωματικός του λιβυκού στρατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ