ΚΟΣΜΟΣ

Το άλλοτε πολυτελές γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν σαπίζει σε ποτάμι στο Ιράκ

Το άλλοτε πολυτελές γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν σαπίζει σε ποτάμι στο Ιράκ
Tο αναποδογυρισμένο κουφάρι του ιδιωτικού γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν, σε ποτάμι στη Βασόρα του Ιράκ AP Photo / Nabil al-Jurani

Αναποδογυρισμένο σε ένα ποτάμι στο νότιο Ιράκ, το σκουριασμένο ναυάγιο ενός γιοτ που ανήκε στον Σαντάμ Χουσεΐν είναι ότι απέμεινε από τη σιδηρά εξουσία του, που έληξε με την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πριν από δύο δεκαετίες.

Το μήκους 121 μέτρων «al-Mansur», σύμβολο του πλούτου και της δύναμης του Σαντάμ που χτίστηκε τη δεκαετία του 1980, είναι σήμερα προορισμός για περιηγητές και ψαράδες που σκαρφαλώνουν στο ναυάγιο για πικνίκ και για να πιουν τσάι.

«Όταν ανήκε στον πρώην προέδρου, κανείς δεν μπορούσε να το πλησιάσει», είπε ένας ψαράς, ο οποίος ολοκληρώνει την κουραστική μέρα του απολαμβάνοντας ένα φλιτζάνι τσάι στο ποτάμι με το ναυάγιο.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ανήκε στον Σαντάμ και τώρα είμαι εγώ πάνω από αυτό», είπε.

Ο Σαντάμ έδωσε εντολή το γιοτ του, στο οποίο ποτέ δεν επιβιβάστηκε, να εγκαταλείψει το αγκυροβόλιό του στο Ουμ Κασρ για τη Βασόρα προκειμένου να μείνει ασφαλές, μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής στις 20 Μαρτίου του 2003.

Όμως το σκάφος αποτέλεσε στόχο των υπό την αμερικανική ηγεσία δυνάμεων, και αργότερα ανετράπη στο κανάλι Σατ αλ-Αράμπ και άρχισε να διαλύεται.

Στην αναταραχή που ακολούθησε την πτώση του Σαντάμ, το γιοτ λεηλατήθηκε και τα πάντα πάνω σε αυτό –από τους πολυελαίους και τα έπιπλα έως και κομμάτια του μεταλλικού του σκελετού– αφαιρέθηκαν.

To κουφάρι του γιοτ του Σαντάμ ΧουσείνAP Photo / Nabil al-Jurani

Το «al-Mansur», ένα από τα τρία γιοτ που είχε στην κατοχή του ο Σαντάμ, μπορούσε να φιλοξενήσει έως 200 επισκέπτες και διέθετε ελικοδρόμιο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν το 2003 ότι ο Σαντάμ και η οικογένειά του ίσως είχαν συγκεντρώσει ως και 40 δισεκ. δολάρια σε παρανόμως αποκτηθέντα κεφάλαια.

Ένα άλλο από τα γιοτ του Σαντάμ μετατράπηκε σε ξενοδοχείο στη Βασόρα.

Αν και κάποιοι Ιρακινοί λένε ότι το κουφάρι θα πρέπει να συντηρηθεί, καμία από τις κυβερνήσεις που έχουν βρεθεί διαδοχικά στην εξουσία δεν έχει δώσει κεφάλαια για την αποκατάστασή του.

«Αυτό το γιοτ είναι σαν πολύτιμο πετράδι, σαν ένα σπάνιο αριστούργημα που κρατάς στο σπίτι σου», δήλωσε ο Ζάχι Μόουσα, πλοίαρχος που εργάζεται στο ιρακινό υπουργείο Μεταφορών. «Μας προκαλεί θλίψη που έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ