ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνα εύθραυστη η κατάσταση μεταξύ Κίνας και Ινδίας στην ινδοσινική μεθόριο

Επικίνδυνα εύθραυστη η κατάσταση μεταξύ Κίνας και Ινδίας στην ινδοσινική μεθόριο
AP Photo/Altaf Qadri

Η κατάσταση ανάμεσα στην Ινδία και στην Κίνα στην περιφέρεια του Λαντάχ στα δυτικά Ιμαλάϊα είναι εύθραυστη και επικίνδυνη, καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο πλευρών είναι ανεπτυγμένες σε μερικά σημεία πολύ κοντά οι μεν στις δε, δήλωσε σήμερα ο Iνδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ.

Τουλάχιστον 24 στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν οι δύο πλευρές συγκρούσθηκαν στα μέσα του 2020 στην περιοχή αυτή, όμως η κατάσταση είχε ηρεμήσει έπειτα από γύρους διπλωματικών και στρατιωτικών συνομιλιών.

Η βία ξέσπασε και πάλι το Δεκέμβριο στον ανατολικό τομέα του μη οριοθετημένου συνόρου ανάμεσα στους δύο πυρηνικούς γίγαντες της Ασίας, όμως δεν υπήρξαν νεκροί.

«Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει πολύ εύθραυστη επειδή υπάρχουν μέρη όπου οι αναπτύξεις μας είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και σύμφωνα με τις στρατιωτικές εκτιμήσεις αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο Τζαϊσανκάρ στο ειδησεογραφικό δίκτυο India Today Conclave.

Οι ινδοσινικές σχέσεις δεν μπορεί να επιστρέψουν στην ομαλότητα, τόνισε, μέχρι να διευθετηθεί η μεθοριακή διένεξη βάσει της κατ' αρχήν συμφωνίας του Σεπτεμβρίου 2020, στην οποία κατέληξε με τον κινέζο ομόλογό του.

«Οι Κινέζοι πρέπει να κάνουν αυτά που συμφωνήθηκαν και δυσκολεύονται να τα κάνουν», πρόσθεσε.

Μολονότι δυνάμεις και των δύο πλευρών έχουν αποχωρήσει από πολλές περιοχές, οι συζητήσεις προχωρούν για τα σημεία για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη διευθέτηση, δήλωσε ο Τζαϊσανκάρ.

«Καταστήσαμε σαφές στους Κινέζους ότι δεν μπορούμε να έχουμε παραβίαση της ειρήνης και της ηρεμίας, δεν μπορείς να παραβιάζεις τη συμφωνία και να θέλεις το υπόλοιπο της σχέσης να συνεχιστεί σαν να μην συνέβη τίποτε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Ο Τζαϊσανκάρ δήλωσε πως συζήτησε την κατάσταση με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, τον Τσιν Γκανγκ, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) την οποία φιλοξένησε αυτό το μήνα η Ινδία.

Αναφορικά με τη φετινή ινδική προεδρία της G20, ο Τζαϊσανκάρ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Νέο Δελχί θα μπορέσει να κάνει το φόρουμ «να ανταποκριθεί περισσότερο στην παγκόσμια εντολή του».

«Η G20 δεν θα πρέπει να είναι μια λέσχη συζήτησης ή μια αρένα μόνο για τον παγκόσμιο βορρά. Πρέπει να ασχοληθεί με το σύνολο των παγκόσμιων ανησυχιών. Έχουμε ήδη διατυπώσει πολύ έντονα τη θέση αυτή», δήλωσε ο Τζαϊσανκάρ.

Δύο υπουργικές συναντήσεις της G20, που πραγματοποιήθηκαν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες στην Ινδία, επισκιάσθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία διαρκεί ήδη 13 μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ