ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού - Συγκρούσεις με οπαδούς του

Πακιστάν: Έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού - Συγκρούσεις με οπαδούς του
Συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην Πακιστανού πρωθυπουργού και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων (AP Photo/Anjum Naveed)

Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο Πακιστάν, μετά την έφοδο της αστυνομίας σήμερα, Σάββατο (18/3) στο σπίτι του ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Ίμρα Χαν, την ώρα που εκείνος κατευθυνόταν στο δικαστήριο.

Υποστηρικτές του Χαν είναι συγκεντρωμένοι έξω από το σπίτι του εδώ και πολλές ημέρες, καθώς σε βάρος του εκρεμμούσαν εντάλματα σύλληψης από τον περασμένο μήνα.

Κατόπιν δικαστικής εντολής, η αστυνομία εισέβαλε στην κατοικία του, όπου είχε καταφύγει ο Χαν για να αποφύγει τη σύλληψη. Την ίδια ώρα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Τουλάχιστον 65 υποστηρικτές του Χαν συνελήφθησαν και η αστυνομία κατέσχεσε όπλα μετά την εισβολή δυνάμεών της στο σπίτι του στη Λαχόρη έπειτα από πυροβολισμούς που ερρίφθησαν εναντίον αστυνομικών, είπε ο Ουσμάν Ανουάρ, επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας του κεντρικού Πακιστάν, της Πουντζάμπ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών της Πουντζάμπ, Αμίρ Μιρ, η αστυνομία είχε εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε ένα τοπικό αντιτρομοκρατικό δικαστήριο.

Ο Χαν δεν βρισκόταν στην κατοικία του όταν εισέβαλε η αστυνομία καθώς ήταν ήδη καθ'οδόν προς την πρωτεύουσα της χώρας Ισλαμαμπάντ.

Πακιστανοί αξιωματούχοι απέκλεισαν τμήματα του Ισλαμαμπάντ και ανέπτυξαν χιλιάδες αστυνομικούς ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι κάτοικοι που μένουν κοντά στο δικαστικό κτίριο της πρωτεύουσας κλήθηκαν να μη βγουν από τα σπίτια τους, ενώ απαγορεύτηκαν οι πολιτικές συγκεντρώσεις και διενεργούνταν έλεγχοι στα αυτοκίνητα προτού εισέλθουν στην πόλη.

«Αναπτύξαμε ισχυρή ασφάλεια ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει απειλή κατά της ζωής του», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ισλαμαμπάντ Ακμπάρ Νασίρ ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο Χαν, ο οποίος απομακρύνθηκε τον περασμένο χρόνο από την πρωθυπουργία με πρόταση μομφής, αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά μεταξύ των οποίων και για κλοπή ακριβών δώρων από τρίτες χώρες.

Τον περασμένο μήνα ένα δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ εξέδωσε εντάλματα εις βάρος του έπειτα από εβδομάδες που βρισκόταν μέσα στο σπίτι του.

Οι υποστηρικτές του, που ήταν απ΄έξω, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες και βόμβες μολότωφ τραυματίζοντας πάνω από 100 αστυνομικούς όταν οι τελευταίοι προσπάθησαν να συλλάβουν τον πρώην πρωθυπουργό νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ