ΚΟΣΜΟΣ

Γκάμπριελ: Ό,τι λέει το AfD το έχω ακούσει από τον Ναζιστή πατέρα μου

Γκάμπριελ:  Ό,τι λέει το AfD το έχω ακούσει από τον Ναζιστή πατέρα μου
Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Axel Schmidt

Επίθεση κατά του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που στρέφεται κατά των μεταναστών, εξαπολύει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, συγκρίνοντας τα μέλη του με τους Ναζί.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, σε συνέντευξή του στο Funke Media Group υποστηρίζει ότι «κάποιοι εξ αυτών επιθυμούν να φέρουν τη γερμανική κοινωνία πίσω στη δεκαετία του 60».

«Ό, τι ακριβώς λένε αυτοί, το έχω ακούσει - για να είμαι ειλικρινής - από τον ίδιο μου τον πατέρα, ο οποίος ήταν Ναζιστής μέχρι την τελευταία του πνοή», δηλώνει ο Γκάμπριελ στον ίδιο εκδοτικό όμιλο.

Ο Γκάμπριελ τονίζει ότι ορισμένα μέλη του AfD αντιτίθενται στις κοσμοπολιτικές και φιλελεύθερες αξίες της μοντέρνας Γερμανίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουν να επιστρέψουμε στην καταπιεσμένη παλιά κοινωνία της Δυτικής Γερμανίας του 60, όταν οι γυναίκες ήταν κλεισμένες στα σπίτια και οι ξένοι, οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες θα έπρεπε να είναι αόρατοι, και στις μπυραρίες τα βράδια τραγουδούσαν στρατιωτικά θούρια».

Η ανησυχία που έχει εμφανιστεί στη γερμανική κοινωνία για την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό έχει οδηγήσει πολλούς Γερμανούς να ταχθούν στο πλευρό του AfD.

Το κόμμα πρεσβεύει ότι η εισροή προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθιστά το ενδεχόμενο «ισλαμοποίησης» της Γερμανίας μία αληθινή απειλή, ενώ τον Μάιο είχε στηρίξει διαδήλωση για την απαγόρευση των μιναρέδων και της μπούρκας. Το κόμμα πλέον αντιπροσωπεύεται σε οκτώ από τα 18 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, ενώ σε παγγερμανικό επίπεδο τα ποσοστά του κυμαίνονται περί το 15% στις δημοσκοπήσεις.

Μάλιστα δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο αντιπρόεδρος του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τη δήλωσή του ότι «οι Γερμανοί δεν θα ήθελαν για γείτονά τους τον Ζερόμ Μπόατενγκ, σταρ του ποδοσφαίρου που έχει γεννηθεί στο Βερολίνο από πατέρα Γκανέζο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ