ΚΟΣΜΟΣ

Χάνει ο Σάντερς το προεδρικό χρίσμα, κερδίζει το πολιτικό μομέντουμ

Χάνει ο Σάντερς το προεδρικό χρίσμα, κερδίζει το πολιτικό μομέντουμ
REUTERS/Joshua Roberts

Οι πιθανότητες ήττας της Κλίντον μπορεί να είναι ισχνές, ωστόσο αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο Σάντερς έχει δημιουργήσει ένα μομέντουμ στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Οι ομιλίες του Σάντερς, όπως και αυτές που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη του πολιτικού φάσματος, δηλαδή του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν χαρακτήρα φαινομένου. Τα στάδια και τα αμφιθέατρα γεμίζουν ασφυκτικά για εκδηλώσεις που πολλές φορές θυμίζουν ροκ συναυλία.

Μπορεί η πιθανότητα νίκης έναντι της Κλίντον να έχει μειωθεί ωστόσο τα πλήθη εξακολουθούν να συρρέουν. Την περασμένη Πέμπτη, δύο ημέρες μετά την ήττα του Σάντερς στις προκριματικές και την επίσημη στήριξη από τον πρόεδρο Ομπάμα, πάνω από 3.000 άνιρωποι συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τον Γερουσιαστή Σάντερς να μιλά στην Ουάσινγκτον.

Οι υποστηρικτές του Σάντερς εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να υποστηρίξουν την Κλίντον στις εκλογές του Νοεμβρίου, ακόμη και υπό την επαπειλούμενη ανάδειξη του Τραμπ.

Από την πλευρά του ο Τραμπ πιστεύει ότι η λαϊκίστικη, εξωστρεφής καμπάνια του ίσως προσελκύσει κάποιους από τους υποστηρικτές του Σάντερς. Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει. Πολύ σπάνια συναντά κανείς υποστηρικτή του Γερουσιαστή του Βερμόντ ο οποίος να θέλει να ψηφίσει τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα.

Προς το παρόν, οι οπαδοί του Σάντερς κινητοποιούνται αναζητώντας τρόπους για το πώς μπορούν να επηρεάσουν το κόμμα των Δημοκρατικών να πάρει μια σοσιαλιστική στροφή.

«Έχει πυροδοτήσει κάτι, αυτό δεν θα εξαφανιστεί σε τέσσερα χρόνια. Είναι κάτι που θα μεγαλώσει περισσότερο», λέει υποστηρικτής του Σάντερς στον Guardian, προσθέτοντας ότι το αριστερό κίνημα που δημιουργήθηκε θα μεταφραστεί σε τοπικές και πολιτειακές νίκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ