ΚΟΣΜΟΣ

FRONTEX: Πιο αποτελεσματικό το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού από τη συμφωνία

FRONTEX: Πιο αποτελεσματικό το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού από τη συμφωνία
REUTERS

Το κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας σε ό,τι αφορά την άμεση μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, επισημαίνεται σε έκθεση της FRONTEX η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί και την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Welt am Sonntag».

«Όταν μετά τις 19 Φεβρουαρίου οι αρχές της ΠΓΔΜ εφήρμοσαν αυστηρότερους κανόνες για την είσοδο από την Ελλάδα, μειώθηκε ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία», αναφέρεται στην ανάλυση της FRONTEX, ενώ επισημαίνεται και ο ρόλος της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου.

«Τα δύο αυτά μέτρα πιθανότατα απέτρεψαν περαιτέρω ομάδες μεταναστών να εγκαταλείψουν την Τουρκία», εκτιμούν τα στελέχη της FRONTEX και περιγράφουν ως δευτερεύοντα τον ρόλο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Ωτσόσο, η άφιξη τριών πλοιαρίων με πρόσφυγες και μετανάστες, χθες Σαββάτο και σήμερα Κυριακή το πρωί, στις ακτές της βόρειας Λέσβου και ανοικτά της Μυτιλήνης προκάλεσαν ανησυχία στις αρχές υπό τον φόβο ότι θα επαναληφθεί το περυσινό φαινόμενο με την μαζική ροή μεταναστεών και προσφύγων από την περιοχή του Μπεχράμ Καλέ (αρχαίας Άσσου) απέναντι από την περιοχή μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μήθυμνας (Μολύβου).

Για «ανησυχητική κινητικότητα», η οποία «δείχνει πως η Τουρκική πλευρά σταμάτησε να ελέγχει διόδους μεταναστών προς τις ακτές απέναντι από τη Λέσβο» έκανε λόγο σήμερα ανώτερο στέλεχος των Ελληνικών αστυνομικών αρχών.

Χθες στο λιμάνι της Μήθυμνας, αποβιβάσθηκαν 60 άτομα τα οποία περισυνέλεξε σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Σήμερα μια βάρκα με 35 άτομα έφτασε στη Σκάλα Συκαμνιάς. Την ίδια ώρα ανοικτά της Μυτιλήνης σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε βάρκα με 13 επιβαίνοντες μετανάστες και πρόσφυγες. Στη βάρκα επέβαινε και Τούρκος διακινητής ο οποίος και συνελήφθη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ