ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα για ένταλμα σύλληψης Πούτιν: «Το ΔΠΔ να αποφύγει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Κίνα για ένταλμα σύλληψης Πούτιν: «Το ΔΠΔ να αποφύγει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά»
Οι Σι Tζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν σε παλαιότερη συνάντησή τους AP/Sergei Bobylev

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία, η χώρα αντιδρά στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, η Κίνα καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αποφύγει «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οφείλει να υιοθετεί αντικειμενική και αμερόληπτη θέση, να σέβεται την ασυλία της οποίας χαίρουν οι αρχηγοί κράτους βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν, απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε για το θέμα.

Ο θεσμός αυτός θα πρέπει «να αποφεύγει την πολιτικοποίηση και την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών», υπογράμμισε επίσης, αναφερόμενος σε άλλες στρατιωτικές επεμβάσεις που δεν έχουν οδηγήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος αρχηγού κράτους.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσημη επίσκεψη του Σι στη Ρωσία, ο Ουάνγκ Ουενμπίν σημείωσε ότι «οι δύο πλευρές (...) θα ενεργήσουν για πραγματική πολυμέρεια, θα προωθήσουν τη δημοκρατία στις διεθνείς σχέσεις, θα οικοδομήσουν ένα πολυπολικό κόσμο, θα βελτιώσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην πρόοδο του κόσμου».

«Η Κίνα θα διατηρήσει την αντικειμενική και δίκαιη θέση της στην ουκρανική κρίση και θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς επίσης σχετικά με αμερικανικές πηγές που δηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν κινεζικά πυρομαχικά στην Ουκρανία και ότι αυτά ρίφθηκαν από τη Ρωσία, ο Ουάνγκ Ουενμπίν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ, κι όχι οι Κινέζοι, προμηθεύουν όπλα στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία.

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει δημοσίως την ρωσική εισβολή και επικρίνει τις ΗΠΑ για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, όπως και το NATO ότι δεν έλαβε υπόψη του τις ρωσικές ανησυχίες στο ζήτημα της ασφάλειας.

Το Πεκίνο έχει καλέσει εξάλλου σε διάλογο και ζητεί τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης ως εκ τούτου της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ