ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν κατά Κίνας μετά τη συνάντηση Πούτιν - Σι στο Κρεμλίνο

Μπλίνκεν κατά Κίνας μετά τη συνάντηση Πούτιν - Σι στο Κρεμλίνο
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν AP Photo/Andrew Harnik

Σφοδρά πυρά κατά του Πεκίνου εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μετά τη συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Ρωσία, υποδηλώνει ότι η Κίνα δεν θεωρεί πως το Κρεμλίνο πρέπει να λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες που φέρεται να έχει διαπράξει στην Ουκρανία.

Μιλώντας με δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να «ξεγελαστεί» από τις προτάσεις του Πεκίνου για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική απόφαση της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, να παγώσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους», ανέφερε .

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αλλά αμφιβάλλουν για την προθυμία της Κίνας να διατηρηθεί η «κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.

«Οποιοδήποτε σχέδιο δε δίνει προτεραιότητα σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή αντιπροσωπεύει, στην καλύτερη περίπτωση, μια τακτική στασιμότητας ή απλώς επιδιώκει να διευκολύνει ένα άδικο αποτέλεσμα» στον πόλεμο, δήλωσε, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι εποικοδομητική διπλωματία».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι οι εκκλήσεις της κινεζικής ηγεσίας για εκεχειρία, που δεν υπονοούν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, στην ουσία υποστηρίζουν τις εδαφικές αξιώσεις του Κρεμλίνου.

Παράλληλα ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους εκεχειρία θα εξυπηρετούσε μόνο την Ρωσία.

«Εάν η Κίνα είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τον τερματισμό του πολέμου με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών -- όπως αναφέρεται στο πρώτο σημείο του σχεδίου της -- τότε μπορεί να ξεκινήσει διάλογο με τον πρόεδρο Ζελένσκι και την Ουκρανία σε αυτή τη βάση και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να απαιτήσει από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ