ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Πακέτο χρηματοδότησης ύψους 15,6 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ

Πόλεμος Ουκρανία: Πακέτο χρηματοδότησης ύψους 15,6 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ JIM LO SCALZO

Σε συμφωνία για τετραετές πακέτο χρηματοδότησης ύψους περίπου 15,6 δισ. δολαρίων, κατέληξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την Ουκρανία, προσφέροντας έτσι τα απαραίτητα κεφάλαια που χρειάζονται για να συνεχίσει να αμύνεται κατά της Ρωσίας.

Το ΔΝΤ δήλωσε πως το εκτελεστικό του διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει την έγκριση τις επόμενες εβδομάδες, καθώς χρειάζεται η επικύρωσή της από αυτό, και πως λαμβάνεται υπόψη η πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το τέλος του πολέμου.

«Οι πρωταρχικοί στόχοι του προγράμματος είναι η διατήρηση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε συνθήκες εξαιρετικά υψηλής αβεβαιότητας, η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και η στήριξη της ανάκαμψης της Ουκρανίας στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ κατά την μεταπολεμική περίοδο», δήλωσε ο Γκάβιν Γκρέι, αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Reuters, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενημερώθηκαν την Τρίτη 21/3 για την συμφωνία, η οποία είναι η μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που έχει λάβει η Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Σε συνθήκες δημοσιονομικού ελλείμματος ρεκόρ, το πρόγραμμα αυτό θα μας βοηθήσει να χρηματοδοτήσουμε όλες τις κρίσιμες δαπάνες, να διασφαλίσουμε μακροοικονομική σταθερότητα και να ενισχύσει την αλληλεπίδρασή μας με άλλους διεθνείς εταίρους», ανέφερε σε μήνυμά του ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ, για την απόφαση αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ