ΚΟΣΜΟΣ

Pegasus: Το σούπερ γιοτ που σχεδιάστηκε για να είναι «αόρατο»

Pegasus: Το σούπερ γιοτ που σχεδιάστηκε για να είναι «αόρατο»
Το 88 μέτρων σούπερ γιοτ Pegasus concept Jozeph Forakis/CNNi

Είναι αρκετά δύσκολο, έως αδύνατο, να μην παρατηρήσει κανείς ένα σούπερ γιοτ, και αυτό ακριβώς είναι που σκέφτηκε ο Jozeph Forakis Design, και εμπνεύστηκε να σχεδιάσει ένα «αόρατο» σκάφος.

Το 88 μέτρων Pegasus concept, είναι σύμφωνα με τον σχεδιαστή του, το πρώτο 3D εκτυπωμένο superyacht στον κόσμο, και σχεδιάστηκε για να είναι «σχεδόν αόρατο» τόσο στο σχεδιασμό του όσο και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει.

Το τεράστιο σκάφος σύμφωνα με τα σχέδια του, θα διαθέτει «φτερά» με γυαλί με καθρέφτη που αντανακλούν με το περιβάλλον που βρίσκεται, προκειμένου να «αναμειχθεί» μαζί με αυτό και να είναι σαν ένα.

Η κατασκευή του Pegasus

Η υπερκατασκευή του, πρόκειται να εξοπλιστεί με ηλιακούς συλλέκτες που τροφοδοτούν ηλεκτρολύτες, οι οποίοι θα εξάγουν υδρογόνο από το θαλασσινό νερό.

Το υδρογόνο στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες ιόντων λιθίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία λειτουργικών συστημάτων και ανέσεων.

Το Pegasus concept θα παράγει μηδενικές εκπομπές ρύπων, σύμφωνα με τον Jozeph Forakis, ο οποίος λέει ότι ονειρεύτηκε το σχέδιο του γιοτ επισκεπτόμενος μια παραλία στην Ελλάδα.

«Εμπνεύστηκα να δημιουργήσω ένα γιοτ όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θάλασσα και τη φύση, φτιαγμένο από σύννεφα που επιπλέουν πάνω από την ίσαλο γραμμή», ανέφερε σε μια δήλωση. «Ήθελα να τιμήσω τη φύση με το να αναμειγνύομαι μαζί της, να γίνω ουσιαστικά αόρατος».

Ο σχεδιαστής συνέχισε εξηγώντας ότι το σούπερ γιοτ θα κατασκευαστεί με τη χρήση ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης «για τη δημιουργία ενός πλαισίου πλέγματος που θα ενσωματώνει τόσο το σκάφος όσο και την υπερκατασκευή», το οποίο θα απαιτεί «λιγότερη ενέργεια, υλικό, απόβλητα, χώρο και χρόνο» από ένα πιο παραδοσιακό σκάφος.

Το εσωτερικού του

Όσον αφορά το εσωτερικό του, το Pegasus θα είναι εξοπλισμένο με διάφορες ανέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός κλαμπ πισίνας επί του σκάφους με μια πισίνα τύπου ενυδρείου που μπορεί να λειτουργήσει ως ελικοδρόμιο όταν καλύπτεται. Υπάρχει επίσης ένα beach club με τεράστιο υδρομασάζ και πτυσσόμενα μπαλκόνια.

Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του εσωτερικού είναι το «Δέντρο της Ζωής», το οποίο εκτείνεται και στα τέσσερα καταστρώματα, συνδέεται με μια γλυπτή σπειροειδή σκάλα και χρησιμεύει ως ο πυρήνας ενός υδροπονικού κήπου που παρέχει φρέσκο ​​φαγητό και καθαρισμό του αέρα.

Σύμφωνα με την ομάδα του Jozeph Forakis Design, το έργο έχει αναπτυχθεί με μια φιλοσοφία «επιστημονικού γεγονότος και όχι φαντασίας» και οι βασικές τεχνολογίες που απαιτούνται για να το «ζωντανέψουν» θα απαιτήσουν «περαιτέρω εξέλιξη» για να κατασκευαστεί.

Πόσο θα διαρκέσει η κατασκευή του

Η κατασκευή του θα διαρκέσει από πέντε έως επτά χρόνια και αναμένεται ότι θα έτοιμο να παρουσιαστεί μέχρι το 2030.

«Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέα άλματα προς το συλλογικό μας βιώσιμο μέλλον», προσθέτει ο Forakis . «Το Pegasus είναι ένα τολμηρό αλλά εφικτό όραμα για το εγγύς μέλλον της βιομηχανίας των σούπερ γιοτ, όπου ο άνθρωπος και η μηχανή ζουν σε αρμονία με τη φύση αντί να την ανταγωνίζονται ή να τη διακυβεύουν».

Την ώρα που η ομάδα σχεδίασης έχει προσεγγιστεί από αγοραστές, το Pegasus παραμένει απλώς μια ιδέα αυτή τη στιγμή.

Το καινοτόμο concept είναι ένα από τα νέα συναρπαστικά σχέδια σούπετ γιοτ που έχουν αποκαλυφθεί τους τελευταίους μήνες.

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, το ιταλικό στούντιο Lazzarini Design Studio αποκάλυψε το Plectrum, ένα «ιπτάμενο» σκάφος μήκους 74 μέτρων που μπορεί να ανυψωθεί πάνω από την επιφάνεια του νερού, ενώ το ισπανικό στούντιο Rodriguez Design αποκάλυψε το Catalina, μια εντυπωσιακή ιδέα για σούπερ γιοτ πέντε καταστρωμάτων με ένα τεράστιο υδρομασάζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ