ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Η Βουλή ενέκρινε την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά περιμένει το βέτο της Τουρκίας

Σουηδία: Η Βουλή ενέκρινε την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά περιμένει το βέτο της Τουρκίας
Η Στοκχόλμη «βλέπει» πλέον τη γειτονική Φινλανδία να βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση για ένταξη στο ΝΑΤΟ AP Photo/Olivier Matthys

Το σουηδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη (22/3) την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, με απόφαση, ωστόσο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα λόγω του βέτο της Τουρκίας και των κωλυσιεργιών της Ουγγαρίας να δώσει το «πράσινο φως» στη Στοκχόλμη.

Οι βουλευτές του Ρίκσνταγκ ψήφισαν με 269 ψήφους υπέρ έναντι 37 κατά, κείμενο που εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

«Το να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλεια της Σουηδίας και να συμβάλουμε στην ασφάλεια ολόκληρης της ευρωατλαντικής περιοχής», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Τομπιάς Μπίλστρομ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Η έγκριση, που αναμενόταν λόγω της υποστήριξης των περισσότερων κομμάτων, παραμένει προς το παρόν χωρίς ισχύ για τη Σουηδία.

Η Στοκχόλμη δέχθηκε ένα «κρύο ντους» καθώς η γειτονική Φινλανδία – η οποία είχε υποβάλει αίτηση ταυτόχρονα με τη Σουηδία πέρσι τον Μάιο στον απόηχο της ρωσικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία – βρίσκεται πλέον σε πολύ ευνοϊκότερη θέση για να ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία πρόκειται να επικυρώσει τη φινλανδική ένταξη την επόμενη Δευτέρα (27/2), ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το «πράσινο φως» της Άγκυρας στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα, με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την επικύρωση της φιλανδικής ένταξης να διεξάγεται πιθανώς πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η Βουδαπέστη και ο Ούγγρος εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν έχουν καθορίσει αντίστοιχη ημερομηνία ψηφοφορίας για τη Σουηδία και ο Ερντογάν εμμένει στο βέτο του να γίνει η Στοκχόλμη το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους «τρομοκράτες» μαχητές και ότι αρνείται να εκδώσει άτομα, μια διαδικασία όπου τον τελευταίο λόγο έχει η σουηδική δικαιοσύνη.

«Αν και ο νόμος λέει ότι ''η προτεινόμενη τροπολογία τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία που προτείνει η κυβέρνηση'', αυτό σημαίνει ότι η ημερομηνία ορίζεται από τον Ερντογάν και τον Όρμπαν», είπε ο Χάκαν Σβένελινγκ, βουλευτής του Αριστερού Κόμματος. Μόνο το κόμμα του και οι περιβαλλοντολόγοι των Πρασίνων είναι αντίθετοι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ