ΚΟΣΜΟΣ

Σπάνιο είδος αράχνης που μοιάζει με ταραντούλα - γίγαντα εντοπίστηκε στο Κουίνσλαντ

Σπάνιο είδος αράχνης που μοιάζει με ταραντούλα - γίγαντα εντοπίστηκε στο Κουίνσλαντ
H αράχνη του γένους Euoplos dignitas CNNi

Ένα νέο είδος αράχνηςπου μοιάζει με ταραντούλα μεγάλου μεγέθους, έκανε την εμφάνισή της στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, και σύμφωνα με ερευνητές, αποτελεί σπάνιο είδος που χρήζει προστασίας.

Είναι πολύχρωμη και αποτελεί ένα είδος «χρυσής» αράχνης που ανήκει στο γένος Euoplos, το οποίο από το 2017 αποτελεί αντικείμενο εκτενούς ερευνητικού προγράμματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου στο Journal of Arachnology.

Πλέον ονομάζεται Euoplos dignita, ένα είδος που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα, κοντά στις πόλεις Monto και Eidsvold, αλλά παρέμεινε χωρίς όνομα και άγνωστο, λόγω έλλειψης έρευνας, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Michael Rix, κύριος επιμελητής αραχνολογίας στο Κουίνσλαντ.

Για χρόνια, υπήρχαν ελάχιστα δείγματα Euoplos dignita στη συλλογή του Μουσείου Κουίνσλαντ,εκτός από ένα το οποίο είχε συλλεχθεί πριν από τη δεκαετία του 1970.

Το ταξίδι προς την ανακάλυψη του είδους

Το γεγονός πως ανάμεσα στα δείγματα δεν υπήρχαν αρσενικά, αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο για τον Rix και την ερευνητική του ομάδα.

«Το να έχουμε ένα αρσενικό δείγμα, είναι σημαντικό, για να μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να ονομάσουμε ένα είδος στην τάξη των Mygalomorphae, στην οποία ανήκουν οι αράχνες Euoplos», δήλωσε η Paula Cushing, ανώτερη επιμελήτρια στη ζωολογία σπονδυλωτών στο Μουσείο Φύσης και Επιστήμης του Ντένβερ.

«Συχνά, σχεδόν πάντα, για να καταλάβετε αν αυτό που κοιτάτε είναι νέο στην επιστήμη με τις αράχνες πρέπει να εξετάζετε τα γεννητικά όργανα», πρόσθεσε.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι ερευνητές χρειάζονταν ένα νέο γενετικό υλικό, το οποίο τελικά εντόπισαν σε έναν δρόμο στην περιοχή Eidsvold-Monto μετά από τριήμερη αναζήτηση τον Μάιο του 2021.

Ήταν η πρώτη συλλογή του είδους από τη δεκαετία του 1990.

Αφότου σύγκριναν το εύρημα τους, με άλλα δείγματα της συλλογής του μουσείου, η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε και επίσημα το Euoplos dignitas.

Το Dignitas σημαίνει στα λατινικά «αξιοπρέπεια ή μεγαλείο, σε σχέση με την πραγματικά θεαματική φύση της αράχνης», είπε ο Rix σε ένα βίντεο στο YouTube που δημοσιεύτηκε από το Queensland Museum Network. «Είναι ένα μεγάλο, όμορφο είδος».

Τα θηλυκά του συγκεκριμένου είδους, έχουν κόκκινο-καφέ καβούκι και φτάνουν έως 2 ίντσες σε μήκος, κάτι που είναι «πολύ μεγάλο» για αυτόν τον τύπο αράχνης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα αρσενικά από την άλλη πλευρά, έχουν ένα εντυπωσιακό μελί με κόκκινο καβούκι και πόδια, ενώ οι κοιλιακοί τους είναι γκριζωπό καφέ.

«Αυτές οι αράχνες είναι πολύ ενδιαφέρουσες, γιατί έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, κάποιες μπορεί να ζήσουν κυριολεκτικά για δεκαετίες», είπε ο Cushing. «Η μακροβιότερη ταραντούλα ήταν 43 ετών».

Η προστασία των Euoplos dignitas

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν πως για το συγκεκριμένο είδος, απαιτείται προστασία, καθώς οι περισσότερες περιοχές στην άκρη του δρόμου που ήταν διαθέσιμες για αυτό το είδος, είχαν καθαριστεί για τη γεωργία ή είχαν διαταραχθεί πολύ, κάτι που είναι «εξαιρετικά καταστροφικό για τις αράχνες, τα λαγούμια τους και την ακεραιότητα του βιότοπού τους».

«Μέχρι να ολοκληρωθεί η λεπτομερής έρευνα, δεν θα γνωρίζουμε πόσοι εναπομείναντες πληθυσμοί υπάρχουν», είπε ο Ριξ. «Αλλά η φυσική περιοχή του είδους είναι μικρή, εξαιρετικά κατακερματισμένη και μπορέσαμε να ανακαλύψουμε μόνο ένα ζωντανό δείγμεκείνη την εποχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ