ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να ευθύνεται για την επίθεση στο Ορλάντο

Το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να ευθύνεται για την επίθεση στο Ορλάντο
Άντρες της αντιτρομοκρατικής ομάδας (Critical Response Command Unit) της αστυνομίας της Νέας Υόρκης φρουρούν την Christopher Street, θεωρούμενη από πολούς ως το κέντρο του κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, στον απόηχο του μακελειού στο Ορλάντο REUTERS/Andrew Kelly

Λίγο μετά από το διάγγελμα Ομπάμα, ειδησεογραφικό πρακτορείο που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι η οργάνωση βρίσκεται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ορλάντο, που κόστισε τη ζωή σε πενήντα ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τόσους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq, «η ένοπλη επίθεση που είχε στόχο γκέι κλαμπ στην πόλη του Ορλάντο στην αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα και η οποία άφησε 100 ανθρώπους νεκρούς ή τραυματισμένους πραγματοποιήθηκε από μαχητή του Ισλαμικού Κράτους».

Νωρίτερα, ο βουλευτής της Καλιφόρνια Άνταμ Σκιφ (Adam Schiff), επικεφαλής των Δημοκρατικών που συμμετέχουν στην επιτροπή πληροφοριών του Βουλής των Αντιπροσώπων είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του στο CNN ότι –με βάση πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών– οι τοπικές αρχές στο Ορλάντο πιστεύουν ότι ο ύποπτος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του:

Ξέρουμε ότι η επίθεση διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, η κοινότητα LGBT είναι στόχος του Ισλαμικού Κράτους. Έχουμε τρομερές αναφορές τα τελευταία χρόνια για φρικτές δολοφονίες ομοφυλόφιλων, άνθρωποι στη Συρία και το Ιράκ πετιούνται από την κορυφή κτιρίων, οι ομοιότητες με το Μπατακλάν. Όλα αποτελούν υψηλές ενδείξεις για επίθεση εμπευσμένη από τον ISIL, είτε αυτή ήταν απευθείας οργανωμένη από το Ισλαμικό Κράτος... δεν ξέρουμε προφανώς, οι υπηρεσίες πληροφοριών και, ιδίως, η ΝCTC (σ.σ. Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας), προσπαθούν να βρουν στοιχεία για το αν υπήρξε απευθείας εντολή από τη Ράκα. Όλα αυτά είναι πρόωρα στοιχεία και πολλές φορές δεν επαληθεύονται.

«Η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα καλεί τους υποστηρικτές του να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, (το γεγονός ότι) στοχοθετήθηκε ένα νυχτερινό κέντρο, όπου συχνάζουν ομοφυλόφιλοι, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Gay Pride και –εφόσον επιβεβαιωθεί– πως, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο ένοπλος δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, όλα αυτά καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια εμπνευσμένη από το Ισλαμικό Κράτος», είχε επισημάνει νωρίτερα ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος σε ανακοίνωσή του.

Μέγιστο ερωτηματικό στις ΗΠΑ η σύνδεση Ορλάντο–ISIS

Στα αμερικανικά Μέσα μεταδίδεται ότι ο 29χρονος δράστης Ομάρ Ματίν (Omar Mateen) από το Φορτ Πιρς (Fort Pierce) της Φλόριντα –193 χλμ. νοτίως του Ορλάντο– είχε ανακριθεί από το FBI το 2013 και το 2014, αλλά δεν εκτιμήθηκε τότε ότι μπορεί να αποτελέσει απειλή.

Αναφέρεται, επίσης, πως κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο κλαμπ Pulse, ο Ματίν κάλεσε το 911 (σ.σ. γραμμή επείγουσας βοήθειας) και δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, κάνοντας επίσης αναφορά στους βομβιστές του μαραθωνίου της Βοστώνης (15 Απριλίου 2013).

O Ομάρ Ματίν, που έπεσε νεκρός ύστερα από επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, ήταν Αμερικανός πολίτης με γονείς γεννημένους στο Αφγανιστάν. Στην επίθεση σκοτώθηκαν 49 άνθρωποι που, ως εκείνη τη στιγμή, διασκέδαζαν ανυποψίαστοι γι' αυτό που θα ακολουθούσε.

Ο Λευκός Οίκος και τα περισσότερα ΜΜΕ αποφεύγουν να συνδέσουν ευθέως τον δράστη με τα επιτελεία του ISIS σε Ιράκ και Συρία, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα χειροπιαστές αποδείξεις για κάτι τέτοιο, ούτε υπάρχει άμεση ανάληψη ευθύνης. Σε περίπτωση δε τέτοιας, είναι πολύ πιθανόν να αποτελεί επικοινωνιακή τακτική, όπως συνήθως γίνεται όταν ο ISIS επιχειρεί να ανυψώσει το ηθικό των μαχητών του.

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην ιστορία των ΗΠΑ έχει ήδη αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από το δικαίωμα στην οπλοκατοχή. Ταυτόχρονα, επανέρχεται στη θεματολογία της προεκλογικής περιόδου το μεταναστευτικό και η σύνδεσή του με την ισλαμική τρομοκρατία. Στο πολιτικό αυτό ναρκοπέδιο, η μάχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων –όπως αναμένεται να προσωποποιηθεί στην τελική αναμέτρηση Κλίντον–Τραμπ αποκτά χαρακτηριστικά σύγκρουσης δύο κόσμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ