ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Θα επωφεληθούμε από την εξάντληση των ρωσικών στρατευμάτων στο Μπαχμούτ

Πόλεμος Ουκρανία: Θα επωφεληθούμε από την εξάντληση των ρωσικών στρατευμάτων στο Μπαχμούτ
AP/LIBKOS

Την πεποίθηση πως η Ουκρανία «πολύ σύντομα να επωφεληθεί» από τη ρωσική κούραση στο Μπαχμούτ, υποστηρίζει ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι.

«Ο επιτιθέμενος δεν χάνει τις ελπίδες του ότι θα καταλάβει το Μπαχμούτ με κάθε τίμημα, παρά τις απώλειες σε άνδρες και υλικό», δήλωσε χαρακτηριστικά μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram.

Τα ρωσικά στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν μαζικά στο Μπαχμούτ και γύρω από αυτό «χάνουν σημαντική ισχύ και εξαντλούνται», συμπλήρωσε επίσης.

«Πολύ σύντομα, θα επωφεληθούμε από αυτή την ευκαιρία, όπως το είχαμε κάνει άλλοτε κοντά στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, στην Μπαλακέγια και στο Κουπιάνσκ», είπε, παραθέτοντας προηγούμενες ουκρανικές στρατιωτικές νίκες.

Ο στρατηγός Σίρσκι έπλεξε γι΄άλλη μια φορά το εγκώμιο «του υπεράνθρωπου θάρρους και της υπεράνθρωπης γενναιότητας» των Ουκρανών στρατιωτικών απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Επίσκεψη Ζελένσκι «στην πρώτη γραμμή» του πολέμου, το Μπαχμούτ

Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες αυτή τη ζώνη έντονων μαχών, όπου εμφανίστηκε «στην πρώτη γραμμή» στο πλάι των Ουκρανών στρατιωτικών.

Ο ρωσικός στρατός, από κοινού με τον παραστρατιωτικό όμιλο Βάγκνερ, έχει περικυκλώσει το Μπαχμούτ από βόρεια, ανατολικά και νότια, περιπλέκοντας τον ανεφοδιασμό των στρατιωτών του Κιέβου.

Όμως αυτοί αντιστέκονται, με τίμημα βαριές απώλειες επίσης στην ουκρανική πλευρά, μια στρατηγική της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου που αποσκοπεί σε έναν πόλεμο φθοράς, εξαντλώντας τους Ρώσους, πριν από μια ουκρανική αντεπίθεση που αναμένεται προσεχώς.

Αν και η στρατηγική σημασία του ίδιου του Μπαχμούτ αμφισβητείται από τους ειδικούς, η Μόσχα θα ήθελε να ανακοινώσει μια στρατιωτική νίκη, έπειτα από πολλές ταπεινωτικές ήττες το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο που ώθησαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους, και κατάδικους από τις φυλακές, και στη συνέχεια να διορίσει νέο διοικητή των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Η πόλη Μπαχμούτ, που είχε 70.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, είναι σήμερα πλήρως κατεστραμμένη και σχεδόν εντελώς άδεια από τον άμαχο πληθυσμό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ