ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μυστικές συζητήσεις για άρση των θεωρήσεων εισόδου σε ένα εκατομμύριο Τούρκους

Βρετανία: Μυστικές συζητήσεις για άρση των θεωρήσεων εισόδου σε ένα εκατομμύριο Τούρκους
Οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας κυματίζουν έξω από κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, την Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Βρετανοί διπλωμάτες συζήτησαν μυστικά το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε πάνω από ένα εκατομμύριο Τούρκους πολίτες να ταξιδέψουν προς τη Μεγάλη Βρετανία χωρίς θεωρήσεις εισόδου (visa), όπως προκύπτει από διαρροή διπλωματικών τηλεγραφημάτων, τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση της εφημερίδας Sunday Times.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, από το περιεχόμενο των πέντε διπλωματικών εγγράφων προκύπτει πως αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρούν να κρατήσουν κρυφή οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία για χορήγηση βίζας μέχρι την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, στις 23 Ιουνίου.

Όπως προκύπτει στα έγγραφα, στις συμβουλές τους προς τους αρμόδιους Βρετανούς υπουργούς, ανώτεροι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι η προτεινόμενη συμφωνία της ΕΕ–Τουρκίας για τη χορήγηση βίζας ελεύθερης μετακίνησης εντός της ζώνης Σένγκεν θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βρετανία στο να επεκτείνει το ίδιο δικαίωμα και για τους 1,5 εκατομμύρια «κατόχους ειδικού διαβατηρίου» από την Τουρκία.

Την είδηση διέψευσε κατηγορηματικά η βρετανική κυβέρνηση. «Είναι εντελώς ψευδές», έγραψαν η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι (Teresa May) και ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ (Philp Hammond) σε κοινή ανακοίνωσή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ