ΚΟΣΜΟΣ

Στην Παγκόσμια Τράπεζα βασίζεται ο Ζελένσκι για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Στην Παγκόσμια Τράπεζα βασίζεται ο Ζελένσκι για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP Photo/Efrem Lukatsky

Στη στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε ότι βασίζεται για την προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, με τους οποίους συζήτησε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το απαιτητικό αυτό εγχείρημα να στηριχθεί οικονομικά.

«Όπως είναι φυσικό, επικεντρωθήκαμε στην ανοικοδόμηση και σε ό,τι χρειάζεται να γίνει σε πολλές πόλεις και χωριά της Ουκρανίας που έχουν υποστεί δεινά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις των κατακτητών», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Από την πλευρά της, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι, οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε κτήρια και υποδομές της Ουκρανίας κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου, υπολογίζονται σε περίπου 135 δισεκατομμύρια δολάρια. Το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης και της οικονομικής ανάκαμψης της Ουκρανίας εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 410 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Να σημειωθεί, δε, ότι μόνο για την απομάκρυνση των ερειπίων υπολογίζεται ότι, θα χρειαστούν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ