ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Γιατί το Μπαχμούτ μπορεί να καθορίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Guardian: Γιατί το Μπαχμούτ μπορεί να καθορίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Πιο πιθανό είναι οι Ουκρανοί να στοχεύσουν στη Ζαπορίζια, σε μία προσπάθεια να κόψουν τη «γέφυρα τροφοδότησης» με την Κριμαία AP

Ως ενδεχόμενο σημείο καμπής για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, βλέπει το Μπαχμούτ, ο βρετανικός Guardian σε αναλυτικό του άρθρο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. 

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η εφημερίδα, η άποψη του «νούμερο δύο» του ουκρανικού στρατού, Ολεξάντερ Σίρσκι, δείχνει ότι ο κατάλληλος τόπος για αντεπίθεση ίσως είναι τελικά η βιομηχανική πόλη του Μπαχμούτ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιτιθέμενοι σύντομα «θα αποδυναμωθούν και θα εξαντληθούν», οπότε πρέπει «να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία». Για τους περισσότερους στρατιωτικούς αναλυτές όμως η πόλη έχει μικρή στρατηγική σημασία ώστε να ξεκινήσει από εκεί ο πυρήνας της αντεπίθεσης.

Πιο πιθανό είναι οι Ουκρανοί να στοχεύσουν στη Ζαπορίζια, σε μία προσπάθεια να κόψουν τη «γέφυρα τροφοδότησης» με την Κριμαία. Το Κίεβο όμως φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα έβρισκε τις ρωσικές δυνάμεις έτοιμες και ο προτιμότερος τρόπος είναι ο αιφνιδιασμός.

Η μικρή και «ασήμαντη στρατηγικά» λοιπόν πόλη του Μπακχμούτ είναι κατάλληλη για αυτό, αφού σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται δύσκολη προς κατάκτηση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Όπως και να έχει, το βρετανικό μέσο εκτιμά ότι το πιο σοφό για το Κίεβο είναι να περιμένει καθώς, είναι γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν σημαντικές απώλειες. Παράλληλα η δυτική βοήθεια Βρετανίας, Γερμανίας και Πολωνίας, καταφθάνει σταδιακά στην χώρα, άρα ο χρόνος λειτουργεί υπέρ των Ουκρανών στο κομμάτι του εφοδιασμού.

Σε αυτό το σκηνικό, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι Ρώσοι φαίνεται πως αλλάζουν τακτική, υιοθετώντας μια αμυντική και όχι τόσο επιθετική προσέγγιση. Ουκρανικές εκτιμήσεις αναδεικνύουν μάλιστα ότι τα αποθέματα των ρωσικών πυραύλων βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 10% - 15% σε σχέση με τα επίπεδα πριν την αρχή του πολέμου.

Προβλήματα για τη Ρωσία

Σημειώνεται ότι σε όλο το διάστημα, του ενός και πλέον χρόνου, που διαρκεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζει καθημερινά σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο ουκρανικό μέτωπο.

Το βλέμμα όλων το τελευταίο διάστημα έχει στραφεί στην περιοχή του Ντονμπάς και ειδικότερα στη πόλη Μπαχμούτ της Ουκρανίας, καθώς βρίσκεται υπό πολιορκία από τον Μάιο του 2022.

Δέκα και πλέον μήνες μετά, η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε σε ανάρτησή της το Σάββατο ότι βλέπει «σταθεροποίηση στις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή».

«Οι τεράστιες προσπάθειες των Ουκρανών στρατιωτών κρατούν πίσω την Ρωσία», δήλωσε στο BBC ο αρχιστράτηγος του Ουκρανικού στρατού, Βάλερι Ζαλούζνι. Είναι αλήθεια πως το Κρεμλίνο έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα στην περιοχή αυτή. Αρχικά, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, από το καλοκαίρι και μετά πάνω από 20.000 έως 30.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν τραυματιστεί ή έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μπαχμούτ.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποδυναμωθεί λόγω εντάσεων μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, που από κοινού τροφοδοτούν με στρατιώτες το πεδίο της μάχης, όπως τονίζει σήμερα η καθημερινή ενημέρωση των βρετανικών υπηρεσιών στο twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ