ΚΟΣΜΟΣ

«Ξήλωσαν» διευθύντρια γιατί οι μαθητές είδαν το αριστουργηματικό άγαλμα του Δαυίδ

«Ξήλωσαν» διευθύντρια γιατί οι μαθητές είδαν το αριστουργηματικό άγαλμα του Δαυίδ
Το ύψους 5,17 μέτρων άγαλμα του Δαυίδ, του Μιχαήλ Άγγελου, στη Φλορεντία AP Photo/Antonio Calanni, File

Διευθύντρια σχολείου της Φλόριντα εξωθήθηκε σε παραίτηση μετά από παράπονα γονέα ότι οι μαθητές εκτέθηκαν σε πορνογραφία, διότι κατά τη διάρκεια μαθήματος τέχνης, είδαν το άγαλμα του Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα της αναγεννησιακής γλυπτικής και ένα από τα πιο γνωστά έργα τέχνης της δυτικής ιστορίας.

Ο γονέας παραπονέθηκε πως επρόκειτο για έκθεση σε πορνογραφία, ενώ δύο ακόμη γονείς δήλωσαν πως θα ήθελαν να ενημερωθούν πρώτα πριν δείξουν το εν λόγω έργο στα παιδιά τους, που είναι ηλικίας από 11 έως 12 ετών.

Το άγαλμα ύψους 5,17 μέτρων δείχνει εντελώς γυμνό τον Δαυίδ, τη βιβλική προσωπικότητα που νίκησε τον Γολιάθ.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος τέχνης, έγιναν επίσης αναφορές στον πίνακα «Γέννεση Του Αδάμ» του Μιχαήλ Άγγελου αλλά και στη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι.

Η διευθύντρια του Κλασσικού Σχολείου του Ταλαχάσι, Χόουπ Καρασακίγια, δήλωσε ότι της δόθηκε τελεσίγραφο από τη διοίκηση του σχολείου πως είτε θα παραιτηθεί, είτε θα την απολύσουν, σύμφωνα με το BBC.

Τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι η κ. Καρασκίγια δεν τους λόγους για τους οποίους της ζητήθηκε να παραιτηθεί, ωστόσο εκτιμά ότι σχετίζεται με τα παράπονα για το μάθημα τέχνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είχε κλείσει έναν χρόνο στη διεύθυνση του σχολείου.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου, Μπάρνεϊ Μπίσοπ Γ’, δήλωσε ότι πέρσι η διευθύντρια έστειλε μήνυμα στους γονείς με το οποίο τους προειδοποιούσε ότι οι γονείς επρόκειτο να δουν το άγαλμα του Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου, κάτι που δεν έγινε φέτος. Πρόσθεσε ότι επρόκειτο για ένα «σοβαρό λάθος» και πως οι γονείς έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν πότε το παιδί τους διδάσκεται «για ένα θέμα ή μια εικόνα αμφιλεγόμενη».
«Δεν θα δείχναμε ολόκληρο το άγαλμα του Δαυίδ σε παιδιά νηπιαγωγείου» τόνισε ο κ. Μπίσοπ.

Την περασμένη Πέμπτη ο κυβερνήτης της Φλοριντα Ρον ΝτεΣάντις, επέκτεινε το νόμο που απαγορεύει σε δημόσια σχολεία να διδάσκουν το μαθήματα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Εκπαιδευτικοί που θα παραβιάζουν το νόμο θα κινδυνεύουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα ή να τους αφαιρεθεί η εκπαιδευτική άδεια.
Ο Μιχαήλ Άγγελος ολοκλήρωσε το άγαλμα του Δαυίδ μεταξύ 1501 και 1504. Αναγνωρίστηκε αμέσως ως αριστούργημα, με τον αναγεννησιακό καλλιτέχνη Τζόρτζο Βαζάρι να δηλώνει ότι ο Δαυίδ «ξεπέρασε» όποιο άλλο άγαλμα είχε φτιαχτεί έως τότε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ