ΚΟΣΜΟΣ

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ταϊβάν και Ονδούρας

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ταϊβάν και Ονδούρας
Το κτήριο που στεγάζεται η Πρεσβεία της Ονδούρας στην Ταϊπέι AP Photo/Chiang Ying-ying

Την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής (26/3) με ανάρτησή στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών της Ονδούρας.

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει, χαρακτηριστικά, πως θεωρεί την Ταϊβάν αναφαίρετο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας και για τον λόγο αυτό έχει κοινοποιήσει ήδη την παύση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αφήνοντας το νησί με μόλις 13 συμμάχους.

Υπενθυμίζεται ότι, η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο είχε προαναγγείλει την κίνηση αυτή στις 15 Μαρτίου, όταν γνωστοποίησε πως έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Εδουάρδο Ενρίκε Ρέινα να χειριστεί τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα.

Να σημειωθεί ότι, η απόφαση αυτή της Ονδούρας ελήφθη στο φόντο της κλιμάκωσης της έντασης των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν και εν μέσω πίεσης της Κίνας στους διπλωματικούς συμμάχους της Ταπέι να απομονώσουν το νησί, με αντάλλαγμα την οικονομική της υποστήριξη.

Παράλληλα, στη διένεξη των δύο χωρών έχουν εμπλακεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σε μια προσπάθεια να αντικρούσουν την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου, που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό ανταγωνιστή της Ουάσινγκτον τόσο οικονομικά, όσο και γεωπολιτικά.

Η Ονδούρα ήταν μία από τις 14 χώρες που εξακολουθούσαν να διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, έναντι της Κίνας, όμως, με την επιλογή αυτή, η κατάσταση φαίνεται πως έχει αλλάξει, σύμφωνα με το CNNi.

Οι χώρες που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ταϊβάν και έχουν συμμαχήσει με την Κίνα είναι η Κόστα Ρίκα (το 2007), ο Παναμάς (το 2017), το Ελ Σαλβαδόρ (το 2018) και η Νικαράγουα (το 2021).

Η ανακοίνωση:

Ο Υπουργός Εξωτερικών στα Γραφεία Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας, κατόπιν εντολής του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ονδούρας
Διεθνούς Συνεργασίας, ενημέρωσε την Ταϊβάν για την απόφαση να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.


Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ονδούρας αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα.


Η Ταϊβάν είναι αναφαίρετο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και από σήμερα, η κυβέρνηση της Ονδούρας έχει κοινοποιήσει στην Ταϊβάν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, και δεσμεύεται να μην έχει ποτέ ξανά επίσημες σχέσεις ή επαφές με την Ταϊβάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ