ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος πέντε πλανητών στον ουρανό την Τρίτη – Η καλύτερη ώρα για παρατήρηση

Σύνοδος πέντε πλανητών στον ουρανό την Τρίτη – Η καλύτερη ώρα για παρατήρηση
Ένα κορίτσι παρατηρεί τη σελήνη με τηλεσκόπιο στο Καράκας της Βενεζουέλας AP Photo/Matias Delacroix

Πέντε πλανήτες, o Ερμής, ο Δίας, η Αφροδίτη, ο Ουρανός και ο Άρης θα ευθυγραμμιστούν κοντά στη σελήνη αυτή την εβδομάδα.

Η καλύτερη ευκαιρία για να παρακολουθήσετε τη σύνοδο των πλανητών, θα είναι την προσεχή Τρίτη (28/03).

Σύμφωνα με τον αστρονόμο της NASA Μπιλ Κουκ, οι παρατηρητές θα πρέπει να κοιτάξουν δυτικά του ορίζοντα, ακριβώς μετά τη δύση του ηλίου.

Οι πλανήτες θα εκτείνονται από τη γραμμή του ορίζοντα έως περίπου τα μισά του νυχτερινού ουρανού. Μην αργήσετε όμως. Ο Ερμής και ο Δίας σύντομα θα «εξαφανιστούν» μισή περίπου ώρα μετά τη δύση του ηλίου, σύμφωνα με το Associated Press.

Η πλανητική σύνοδος θα είναι ορατή από κάθε σημείο του πλανήτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο ουρανός θα είναι καθαρός και οι παρατηρητές θα κοιτούν δυτικά.

Χρειάζονται όμως κιάλια;

Ίσως ναι. Ο Δίας, η Αφροδίτη και ο Άρης θα είναι εύκολα ορατοί λόγω της έντονης λάμψης τους, εξήγησε ο Κουκ.

Η Αφροδίτη θα λάμπει περισσότερο ενώ ο Άρης θα βρίσκεται πιο κοντά στη Σελήνη και θα έχει μια κοκκινωπή λάμψη. Ο Ερμής και ο Ουρανός θα είναι λίγο πιο δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς είναι πιο αμυδρή η λάμψη τους. Συνεπώς πιθανότατα να χρειάζονται κιάλια για να τους εντοπίσετε.

Εάν είστε φαν της παρατήρησης του ουρανού, θα έχετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρατηρήσετε τον Ουρανό που συνήθως δεν είναι ορατός, δήλωσε ο Κουκ. Ψάξτε για την πρασινωπή λάμψη του ακριβώς πάνω από την Αφροδίτη.

Συμβαίνει συχνά το φαινόμενο;

Ομάδες πλανητών ευθυγραμμίζονται κατά καιρούς στον ουρανό. Μία σύνοδος πέντε πλανητών συνέβη το περασμένο καλοκαίρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ