ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ρωσία κρατάει πυρηνικό όμηρο τη Λευκορωσία» - Καταγγελίες από Κίεβο και ΝΑΤΟ κατά Πούτιν

«Η Ρωσία κρατάει πυρηνικό όμηρο τη Λευκορωσία» - Καταγγελίες από Κίεβο και ΝΑΤΟ κατά Πούτιν
Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη« την στάση της Ρωσίας Russian Defense Ministry Press Service via AP

Μνήμες των ημερών του «Ψυχρού Πολέμου» ξυπνά η απόφαση της Μόσχας να εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία. Μάλιστα, το Κίεβο εκτιμά, ότι η απόφαση της Ρωσίας αποτελεί βήμα προς τη διεθνή αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας.

Χαρακτηριστικά, ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ολέξι Ντανίλοφ σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως «η Ρωσία κρατά τη Λευκορωσία πυρηνικό όμηρο».

Αυτό εκτίμησε άλλωστε και το επίσημο Κίεβο μετά την ανακοίνωση, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στο έδαφος της συμμαχικής της χώρας.

Μάλιστα, ο Ντανίλοφ πρόσθεσε ότι η απόφαση της Ρωσίας αποτελεί «ένα βήμα προς τη διεθνή αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας».

Πούτιν: «Και οι ΗΠΑ το κάνουν»

«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν εδώ και δεκαετίες. Αναπτύσσουν εδώ και πολύ καιρό τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση.

«Συμφωνήσαμε να πράξουμε το ίδιο, χωρίς να παραβιάσουμε τις δεσμεύσεις μας, τονίζω, χωρίς την παραβίαση των διεθνών μας δεσμεύσεων για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε.

ΝΑΤΟ: «Επικίνδυνη και ανεύθυνη η Ρωσία»

Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε ως «επικίνδυνη και ανεύθυνη» τη στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία.

Παράλληλα, η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απαίτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Παραβιάζει τις δεσμεύσεις για τα πυρηνικά»

«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START», είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».

Μπορέλ: Απειλούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Ευθεία επίθεση κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας εξαπέλυσε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και απείλησε με κυρώσεις.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter τα σενάρια περί απόφασης του Κρεμλίνου να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα της Ρωσίας στο έδαφος της Λευκορωσίας και μίλησε για απειλή για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

«H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε στην ανάρτησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις», συμπλήρωσε ο Μπορέλ για την συμφωνία Πούτιν - Λουκασένκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ