ΚΟΣΜΟΣ

«Παραλύει» τη Δευτέρα η Γερμανία από πρωτοφανείς απεργιακές κινητοποιήσεις

«Παραλύει» τη Δευτέρα η Γερμανία από πρωτοφανείς απεργιακές κινητοποιήσεις
AP/Markus Schreiber

Η Γερμανία αναμένεται να παραλύσει τη Δευτέρα από το συγκοινωνιακό χάος που πρόκειται να προκληθεί από την ιστορικών διαστάσεων παγγερμανική απεργία των εργαζομένων στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους. 

Η απεργία πρόκειται να επεκταθεί σε όλα τα τοπικά μέσα μεταφοράς, στα οποία περιλαμβάνονται προαστιακοί, μετρό, τραμ, λεωφορεία, αλλά και σε πολλά γερμανικά αεροδρόμια, του Μονάχου, Φρανκφούρτης, Αμβούργου, Nτίσελντορφ, Βόννη-Κολωνίας, Ντόρντμουντ αλλά και στα μικρότερα αεροδρόμια Λειψίας, Ερφούρτης, Δρέσδης.

Ήδη από σήμερα, Κυριακή, έχουν αρχίσει προβλήματα στην κυκλοφορία των γερμανικών τρένων ανά τη Γερμανία καθώς και στο αεροδρόμιο του Μονάχου, με δεκάδες χιλιάδες επιβάτες να επηρεάζονται ήδη από σήμερα στις μετακινήσεις τους.

Και στο διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης - το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη- εμφανίζονται ήδη από σήμερα προβλήματα.

Από τη παγγερμανική απεργία επηρεάζονται επίσης και τα γερμανικά λιμάνια καθώς και οι εμπορικές μεταφορές, με εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων να υπολογίζουν σε οικονομικές απώλειες.

Πάντως σε πολλά γερμανικά κρατίδια, από τη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη μέχρι την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το Αμβούργο και το Σλέσβιχ Χολστάιν, αναμένεται να ισχύσουν πιο χαλαρές ρυθμίσεις έως εξαιρέσεις για την κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρότερες αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Γερμανία όπως Γαλλία;

Το γερμανικό συνδικάτο Verdi, που εκπροσωπεί εκατομμύρια εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και το ισχυρό συνδικάτο των εργαζομένων στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους EVG είναι ανένδοτα και συνεχίζουν τις επίμονες διεκδικήσεις για υψηλές μισθολογικές αυξήσεις.

Συγκεκριμένα ζητούν άμεσες αυξήσεις που θα ανέρχονται στο 10,5%, δηλαδή 500 ευρώ επιπλέον το μήνα, καθώς και περαιτέρω εφάπαξ επιδόματα γύρω στα 2.500 ευρώ εξαιτίας της πληθωριστικής κρίσης – με τον πληθωρισμό να ανέρχεται στη Γερμανία στο 8.7% σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον Φεβρουάριο.

Μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει οι διαπραγματεύσεις τόσο για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με την πλευρά των εργοδοτών, όσο και για επιμέρους ρυθμίσεις που αφορούν εργαζομένους σε τοπικά και περιφερειακά μέσα συγκοινωνίας.

Πάντως τα γερμανικά συνδικάτα διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αλλά αντίθετα θα εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Η πλευρά των εργοδοτών και συγκεκριμένα η Ένωση Γερμανικών Αεροδρομίων ΑDV φοβάται πάντως κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα «με βάση το γαλλικό μοντέλο», ενώ οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι, Deutsche Bahn, κατακρίνουν την παγγερμανική απεργία ως «παράλογη και περιττή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό εντείνεται η πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση για μισθολογικές αυξήσεις με πολλές στάσεις εργασίας και σε άλλους κλάδους: από εκπαιδευτικούς σε σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς μέχρι εργαζομένους σε νοσοκομεία και δομές πρόνοιας και περίλαθψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ