ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Ισραήλ μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας

Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Ισραήλ μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας
Μεγάλη διαδήλωση στο Ισραήλ μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας από τον Μπένιαμιν Νετανιάχου την Κυριακή 26/03 AP Photo/Ohad Zwigenberg

Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στον δρόμο το βράδυ της Κυριακής (26/03) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου του υπουργού Άμυνας της χώρας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Ο Γκάλαντ, εξέφρασε ενστάσεις για ένα ιδιαίτερα αμφισβητούμενο σχέδιο που αφορά την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ.

Πλήθος κόσμου κατέκλεισε τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ, ενώ ομάδα διαδηλωτών άναψε φωτιά στη μέση του αυτοκινητόδρομου.

Ο Γκάλαντ έγινε χθες, Σάββατο, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου που είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος τονίζοντας ότι οι διαδηλώσεις, στις οποίες μετέχει ένας αυξανόμενος αριθμός εφέδρων του στρατού, επηρεάζουν επίσης τις τακτικές δυνάμεις και υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια. "Αυτή τη στιγμή, για το καλό της χώρας μας, είμαι διατεθειμένος να πάρω οποιοδήποτε ρίσκο και να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα", δήλωσε ο Γκάλαντ στην τηλεοπτική του ομιλία.

Η απάντηση δόθηκε απόψε, με τον πρωθυπουργό να τον παύει από τα καθήκοντά του.

Λίγο μετά την αποπομπή του, ο Γκάλαντ, 64 ετών, έγραψε στο Twitter: "Η κατάσταση ασφαλείας του Ισραήλ ήταν πάντα και θα είναι πάντα η αποστολή της ζωής μου".

Παραιτήθηκε ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη

Ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη δήλωσε σήμερα ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση.

"Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση", έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ. "Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι το Ισραήλ παραμένει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας στον κόσμο".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ