ΚΟΣΜΟΣ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων δημιουργεί ρήγμα στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας

Η Γενοκτονία των Αρμενίων δημιουργεί ρήγμα στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ακόμη εξετάζει το καθεστώς ασφαλείας σχετικά με τους Γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής και το αν πρέπει να τους αποτρέψει από το να ταξιδέψουν στην Τουρκία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ.

Ο Σέφερ δήλωσε ότι 11 μέλη της γερμανικής βουλής με τουρκική καταγωγή και τα κόμματά τους θα ενημερωθούν γραπτώς για την εκτίμηση του υπουργείου και την πιθανότητα για απειλείται η ζωή τους. Οι βουλευτές δέχονται απειλές μετά την υπερψήφιση της γερμανικής βουλής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, το 1915.

«Δεν υπάρχει προειδοποίηση να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία», είπε ο Σέφερ, όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα του Der Spiegel.

«Ωστόσο, είναι σωστό ότι τα δεδομένα των προηγούμενων ημερών, δικαιολογούν την επιφυλακτικότητα. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα», πρόσθεσε ο Σέφερ.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εξετάζει τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για να απαντήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την γερμανική βουλή, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουρετίν Τσανικλί.

«Δεν είναι δυνατό να μείνουμε απαθείς σε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Τσανικλί κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου. «Θα δουλέψουμε ώστε να δούμε αν μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την απόφαση και οι αποφάσεις ακόμη εξετάζονται», δήλωσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ