ΚΟΣΜΟΣ

Άτακτη υποχώρηση Νετανιάχου - Αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Άτακτη υποχώρηση Νετανιάχου - Αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση
Αύρα της ισραηλινής αστυνομίας στοχεύει διαδηλωτές AP Photo/Oren Ziv

Οι έντονες αντιδράσεις, ακόμα και μέσα από τους κύκλους του κόμματός του και οι διαδηλώσεις οδήγησαν τον πρωθυπουργό του ΙσραήλΜπενιαμίν Νετανιάχου, σε άτακτη υποχώρηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την δικαστική μεταρρύθμιση.

Αυτό σημαίνει ότι, το ζήτημα θα επανέλθει στη θερινή συνεδρίαση της Κνέσετ, του Κοινοβουλίου του Ισραήλ, η οποία διαρκεί από τις 30 Απριλίου έως τις 30 Ιουλίου..

«Έχοντας ευθύνη απέναντι στο έθνος, αποφάσισα να καθυστερήσω την ψηφοφορία, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για συζήτηση» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Νετανιάχου επεσήμανε, βέβαια, ότι δεν υποχωρεί από την «ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις». Έτσι, ενώ θα καθυστερήσει τις κρίσιμες ψηφοφορίες που έχουν επιφέρει οι αντιδράσεις, μέχρι τον Απρίλιο επέμεινε ότι, η αναθεώρηση ήταν απαραίτητη.

Έστρεψε, δε, «τα βέλη» του σε όσους αρνήθηκαν να υπηρετήσουν στο στρατό της χώρας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επίμαχες αλλαγές.

Εν τω μεταξύ, «καζάνι που βράζει» θύμιζε τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική κρίση με «φόντο» τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Μόλις μια ημέρα μετά από την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, που εναντιώθηκε στην μεταρρύθμιση Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός της χώρας, με την καθυστέρηση της ψηφοφορίας, προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα.

Τι συμβαίνει όμως στο Ισραήλ;

Η κυβέρνηση του Νετανιάχου προσπαθεί να αλλάξει ριζικά το σύστημα διοίκησης, απαλείφοντας την διάκριση των εξουσιών, η οποία φαίνεται πως αποτελεί «φραγμό» για τα σχέδια του πρωθυπουργού.

Έτσι, το Ανώτατο Δικαστήριο καθίσταται βασικός αντίπαλος, καθώς σε μία χώρα που δεν έχει Σύνταγμα, είναι ο βασικός πόλος ελέγχου τόσο της κυβέρνησης, όσο και των νόμων που αυτή κάθε φορά προσπαθεί να περάσει.

Αποτελεί, όμως, κυρίως τον μεγάλο εχθρό του ίδιου του Νεταχιάχου, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, σε μία δίκη που ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ισραηλινός προωθυπουργός δεν προωθεί απλώς νομικές αλλαγές που αφορούν στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά και σχέδιο νόμου, για τον τρόπο με τον οποίο θα καθίσταται δυνατή η εκδίωξη πρωθυπουργού από τα καθήκοντά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ