ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε φωτιά σε κέντρο μεταναστών

Τραγωδία στο Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε φωτιά σε κέντρο μεταναστών
Η πυρκαγιά, μια από τις φονικότερες στη χώρα εδώ και χρόνια, σημειώθηκε ενώ ΗΠΑ και Μεξικό μάχονται τις συνοριακές διελεύσεις μεταναστών AP Photo

Ασύλληπτη τραγωδία σημειώθηκε στο Μεξικό, όπου τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κέντρο μεταναστών στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Η πυρκαγιά ξέσπασε στο Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM) στο Σιουδάδ Χουάρες το βράδυ της Δευτέρας. Εκτιμάται ότι άλλα 40 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής για νοσηλεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της πολιτείας της Τσιουάουα, η πυρκαγιά ξέσπασε μετά τη μεταγωγή περίπου 70 μεταναστών που είχαν απομακρυνθεί από τους δρόμους της μεξικανικής πόλης.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε παραταγμένους σάκους με πτώματα και επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά, της οποίας τα αίτια παραμένουν υπό διερεύνηση, κατασβήστηκε. Πολλοί από τους μετανάστες στη μονάδα ήταν από τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

Η πυρκαγιά, μια από τις φονικότερες στη χώρα εδώ και χρόνια, σημειώθηκε ενώ ΗΠΑ και Μεξικό μάχονται για να αντιμετωπίσουν τα επίπεδα ρεκόρ των συνοριακών διελεύσεων στα κοινά τους σύνορα.

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μεταναστών στις πόλεις στα σύνορα του Μεξικού, καθώς οι αρχές προσπαθούν να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα ασύλου χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή της αμερικανικής κυβέρνησης γνωστή ως CBP One.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει τους περιορισμούς της περιόδου Τραμπ για την ταχεία απέλαση μεταναστών από την Κούβα, τη Νικαράγουα και την Αϊτή που συλλαμβάνονται να διασχίζουν παράτυπα τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι ροές μεταναστών.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέπουν έως 30.000 ανθρώπους από αυτές τις τρεις χώρες συν τη Βενεζουέλα να εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς κάθε μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ