ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ δεν θα δίνουν πλέον δεδομένα στη Μόσχα για τις πυρηνικές δυνάμεις τους

Οι ΗΠΑ δεν θα δίνουν πλέον δεδομένα στη Μόσχα για τις πυρηνικές δυνάμεις τους
Εκτόξευση πυραύλου Russian Defense Ministry Press Service / AP

Την απόφαση να σταματήσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις πυρηνικές δυνάμεις τους ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στη Ρωσία, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μια απάντηση της Ουάσινγκτον στην απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

«Με βάση το διεθνές δίκαιο, οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να απαντούν στις παραβιάσεις της συνθήκης New START από τη Ρωσία λαμβάνοντας αναλογικά και αντιστρέψιμα αντίμετρα, ώστε να παρακινήσουν τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Συμπλήρωσε δε, πως «αυτό σημαίνει ότι, επειδή η αναστολή της εφαρμογής της New START εκ μέρους της Ρωσίας είναι νομικά άκυρη, οι ΗΠΑ επιτρέπεται νομίμως να αρνούνται να κάνουν τις εξαμηνιαίες ενημερώσεις, σε απάντηση για τις παραβιάσεις της Ρωσίας».

Υπενθυμίζεται ότι, στις 22 Φεβρουαρίου η ρωσική Δούμα αποφάσισε να «παγώσει» τη συμμετοχή της χώρας στη συνθήκη New Start για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων που είχε συναφθεί με τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ