ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σε προσπάθεια επανεκκίνησης διαλόγου ΗΠΑ και Κίνα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σε προσπάθεια επανεκκίνησης διαλόγου ΗΠΑ και Κίνα
ΑΠΕ ΜΠΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, καθώς όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Κίνα, μετά τη ματαίωση του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην κινεζική πρωτεύουσα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Ρικ Γουότερς –επικεφαλής του νεοσύστατου γραφείου του Στέιτ Ντιπάρμεντ για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα – επισκέφθηκε το Πεκίνο, το Χονγκ Κονγκ και τη Σανγκάη την προηγούμενη εβδομάδα, είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ, αναφερόμενος σε μια απλή «επίσκεψη εργασίας» στη διάρκεια της οποίας ο Γουότερς είχε συνομιλίες με κινέζους διπλωμάτες.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη αμερικανού αξιωματούχου στην Κίνα έπειτα από τη ματαίωση του προγραμματισμένου ταξιδιού του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα ακυρώθηκε λόγω της έντασης που πυροδότησε στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου το διπλωματικό επεισόδιο με το κινεζικό αερόστατο που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Γουάνγκ Γι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια στα μέσα Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ