ΚΟΣΜΟΣ

Το Μπαχμούτ είναι στρατηγικής σημασίας κυρίως για την Ουκρανία

Το Μπαχμούτ είναι στρατηγικής σημασίας κυρίως για την Ουκρανία
Έκρηξη στην περιοχή Μπαχμούτ AP Photo/Libkos

Οι σκληρότερες μάχες στα ουκρανικά πεδία, αλλά και οι μεγαλύτερες χρονικά γίνονται τους τελευταίους επτά μήνες για την κατάληψη της μικρής πόλης του Μπαχμούτ.

Έχουν γραφτεί εκατοντάδες αναλύσεις για το εάν το συγκεκριμένο σημείο έχει στρατηγική σημασία για κάποια από τις δύο δυνάμεις, που βλέπουν χιλιάδες στρατιώτες τους να πέφτουν στο συγκεκριμένο πεδίο. Σήμερα, Τετάρτη (29/3) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκαθάρισε πως η συγκεκριμένη πόλη είναι εξόχως στρατηγική και ανέλυσε και τους λόγους.

Βρισκόμενος σε τρένο και κάνοντας το τελευταίο διάστημα επισκέψεις σε εμπόλεμες περιοχές, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υπογράμμισε πως, αφενός το σημείο είναι σημαντικό για τους Ρώσους, καθώς θα τους δώσει πρόσβαση σε έναν στρατηγικό οδικό κόμβο, για πρώτη φορά από την πρώτη φάση του πολέμου. Μέσω αυτού του κόμβου θα μπορέσουν να ανεφοδιάζουν με μεγαλύτερη άνεση τις δυνάμεις στους στην ανατολική Ουκρανία, μία από τις βασικές επιδιώξεις τους από την αρχή της εισβολής.

Σε δεύτερο επίπεδο μία ουκρανική υποχώρηση από το Μπαχμούτ, με την έναρξη της άνοιξης θα έδινε το «λάθος» μήνυμα στην Μόσχα αλλά και στους ίδιους τους Ουκρανούς. Ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως, δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει λαβή στον Πούτιν να «μυρίσει» αίμα και να επιτεθεί μαζικά και σε άλλα πεδία. Η αλλαγή στάσης στο Μπαχμούτ από την Ουκρανία και η υποχώρηση από το σημείο στο οποίο κατά εκατοντάδες την ημέρα σκοτώνονται κάποιοι από τους καλύτερους μαχητές του Κιέβου θα ήταν μήνυμα «κατώτερο της θυσίας μας» σημείωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Σε ένα τρίτο επίπεδο, ο Ζελέσνκι απορρίπτοντας προτάσεις υποχώρησης ακόμη και από το ίδιο του το στρατιωτικό επιτελείο και λαμβάνοντας την απόφαση ενίσχυσης των δυνάμεων στην περιοχή, φαίνεται πως υλοποιεί ένα μεγαλύτερο σχέδιο. Το συγκεκριμένο πλάνο φαίνεται να επιθυμεί διαρκή εμπλοκή του μεγαλύτερου όγκου των ρωσικών όπλων στην συγκεκριμένη περιοχή μέχρι την στιγμή που η κρίσιμη μάζα των δυτικών αρμάτων μάχης θα φτάσουν σε Ουκρανικά χέρια.

Επί 7 μήνες ο Ζελένσκι φαίνεται πως μεθοδευμένα αξιοποιεί την ρωσική «εμμονή» για την κοιλάδα του Ντονμπάς και τελικά έχει καταφέρει να έχει η Μόσχα συνέχεια την προσοχή της σε μία «κουκίδα» ουκρανικής γης και όχι σε ολόκληρο τον χάρτη.

Ο Ουκρανός ηγέτης φαίνεται πως ποντάρει πολλά στον χρόνο της αντεπίθεσης
την οποία εάν ο ίδιος και το επιτελείου του σχεδιάσουν όπως τον Μάρτιο του 2022, έναν χρόνο πριν, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να ανακαταλάβουν ακόμη περισσότερα εδάφη. Το Μπαχμούτ σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει ειδικό και μάλιστα, μεγάλο κεφάλαιο για τον ιστορικό του μέλλοντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ