ΚΟΣΜΟΣ

Η Gazprom στέλνει 41,7 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Η Gazprom στέλνει 41,7 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας
AP Photo / Michael Probst

Φυσικό αέριο ανακοίνωσε η ρωσική Gazprom ότι θα στείλει σήμερα στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα στείλει σήμερα Πέμπτη (30/3), 41,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σημειώνεται πως οι εξαγωγές του φυσικού αερίου από την Gazprom πέραν της ζώνης που περιλαμβάνει τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μειώθηκαν κατά 45,5% το 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανακοινώθηκε ότι οι ημερήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου από την Gazprom προς την Ευρώπη, ήταν αυξημένες κατά 16% τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω των παραδόσεων μέσω Τουρκίας.

Όπως ανέφερε το Reuters, συνολικά, η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο έφτασε στα 1,89 δισ. κυβικά μέτρα, σε σχέση με τα 1,8 δισ. κ.μ. τον Ιανουάριο, παρά τη διαφορά των τριών ημερών μεταξύ των δύο μηνών.

Πιο αναλυτικά, οι μέσες ημερήσιες παραδόσεις της Gazprom στην Ευρώπη για το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου αυξήθηκαν στα 67,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, έναντι 58,1 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως κατά μέσο όρο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG) και της Gazprom όσον αφορά τις προμήθειες μέσω Ουκρανίας.

Στο σύνολο του 2022, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έφτασαν συνολικά τα 62 δισ. κ.μ., χαμηλότερα κατά 60% από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ