ΚΟΣΜΟΣ

Η ιστορία ενός Αργεντίνου που κάνει τρεις δουλειές λόγω του υψηλού πληθωρισμού

Η ιστορία ενός Αργεντίνου που κάνει τρεις δουλειές λόγω του υψηλού πληθωρισμού
Παραγκούπολη στην Αργεντινή AP Photo/Rodrigo Abd

Με τον πληθωρισμό στην Αργεντινήνα έχει ξεπεράσει το ποσοστό του 10%, ο 67χρονος Χόρχε Πέντρο Αρμόα για να ανταπεξέλθει στη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής αναγκάζεται να απασχολείται σε τρεις διαφορετικές δουλειές, ως μεταλλουργός, προπονητής ποδοσφαίρου και πωλητής θεραπευτικών αλοιφών και μελιού.

Ο Αρμόα, ζει σε μια μικρή πόλη στα προάστια της πρωτεύουσας Μπουένο Άιρες και σηκώνεται κάθε μέρα νωρίς το πρωί. Εργάζεται επτά μέρες την εβδομάδα για να μπορέσει να επιβιώσει και να αποτρέψει το ενδεχόμενο της φτώχεις που έχει πλήξει σχεδόν τέσσερις στους 10 ανθρώπους στη χώρα.

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, τα πράγματα είναι πολύ ακριβά. Άρα κάποιες φορές δεν επαρκούν», δήλωσε ο Αρμόα.

Οι Αργεντίνοι, 22 χρόνια μετά το ξέσπασμα της «Μεγάλης Κρίσης» βιώνουν για μια ακόμη φορά μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση, με ετήσιο πληθωρισμό στο 102,5%, που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, αυστηρούς κεφαλαιακούς έλεγχους που πλήττουν την αξία του πέσο και μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων που τροφοδοτούν φόβους για μελλοντική αδυναμία πληρωμών.

Η φτώχεια, που περιορίστηκε λόγω της κρατικής στήριξης κατά την πανδημία της COVID-19, εκτιμάται ότι επανήλθε σχεδόν στο 40% στα τέλη του 2022 από το 36,5% το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς ο πληθωρισμός διέβρωσε την αγοραστική δύναμη των μισθών.

«Η πρόβλεψή μας για το ποσοστό φτώχειας είναι περίπου 40%», δήλωσε ο Μαρτίν Γκονζάλες Ροζάντα, οικονομολόγος και καθηγητής στο Universidad Di Tella, προσθέτοντας ότι θα είναι πιθανόν ακόμα υψηλότερο κατά τους πρώτους μήνες αυτής της χρονιάς.

«Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων, το εισόδημα αυτό έχει αυξηθεί λιγότερο από τον πληθωρισμό του συνολικού καλαθιού βασικών τροφίμων», δήλωσε, σημειώνοντας ότι περίπου τα μισά από τα παιδιά στη χώρα ζουν σε φτωχά νοικοκυριά.

Οι παροχές και τα επιδόματα της κυβέρνησης έχουν κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα την ακραία φτώχεια αλλά σε αυτό το μέτωπο μπορεί να προκύψουν δυσκολίες καθώς το κράτος προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα βαθύ δημοσιονομικό έλλειμμα και να μειώσει τις δαπάνες την ώρα που τα δολάρια είναι σπάνια και η ξηρασία έχει πλήξει το κρίσιμο γεωργικό τομέα.

Πολλοί από τους 46 εκατομμύρια κατοίκους της Αργεντινής δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα για το βασικό καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών, που κοστίζει 177.000 πέσος τον μήνα (περίπου 849 δολάρια).

Ο Αρμόα, ακόμα και με τρεις μισθούς και εισόδημα από την πλευρά της συζύγου του, που εργάζεται ως βοηθός δασκάλου, συχνά δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.

«Με το θέμα της τιμής των προϊόντων, είναι δύσκολο να ζήσει κανείς. Αλλά, κάποιες φορές τα καταφέρνουμε και κάποιες φορές δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα», είπε. «Πρέπει να βλέπεις θετικά τα πράγματα, να έχεις καλή ενέργεια και να σκέφτεσαι ότι αύριο τα πράγματα θα είναι καλύτερα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ