ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία ΗΠΑ για τη σύλληψη δημοσιογράφου της Wall Street Journal - Ζητούν προξενική προστασία

Ανησυχία ΗΠΑ για τη σύλληψη δημοσιογράφου της Wall Street Journal - Ζητούν προξενική προστασία
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ AP/Stefani Reynolds (αρχείου)

Σε άμεση επικοινωνία με τη ρωσική κυβέρνηση για την υπόθεση του ανταποκριτή της εφημερίδας Wall Street Journal, βρίσκεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντενώ η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται επίσης σε επαφή με την οικογένεια του Ιβάν Γκερσκόβιτς αλλά και με τον εργοδότη του.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία του» για όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Ρωσία.

«Κατανοούμε ότι κάνετε όλοι σας μια σημαντική δουλειά και, για να την κάνετε, θέλετε και πρέπει να πάρετε το ρίσκο. Το σεβόμαστε. Αλλά αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την ανησυχία μας», είπε ο εκπρόσωπος.

Υπενθύμισε επίσης ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξακολουθεί να προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία, να φύγουν αμέσως από τη χώρα αυτή.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση στοχοθετεί Αμερικανούς πολίτες, καταδικάζοντας τη σύλληψη του Γκερσκόβιτς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε να παρασχεθεί προξενική προστασία στον δημοσιογράφο, ο οποίος συνελήφθη στο Γεκατερίνμπουργκ και κατηγορείται για κατασκοπεία, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Θα του χορηγηθεί προξενική προστασία εν ευθέτω χρόνω», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ