ΚΟΣΜΟΣ

Στα ακριβότερα ράφια της βρετανικής αγοράς το ελληνικό λάδι

Στα ακριβότερα ράφια της βρετανικής αγοράς το ελληνικό λάδι
Unsplash

«Χρυσή ευκαιρία» για τους Έλληνες εξαγωγείς ελαιόλαδου οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά της Βρετανίας, καθώς ανοίγουν πόρτες ώστε τα ελληνικά προϊόντα να «σκαρφαλώσουν» στα πιο ακριβά ράφια.

Οι κλιματικές συνθήκες, που φέτος έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου σε χώρες εκτός Ελλάδας, αλλά και η απομάκρυνση του βρετανικού καταναλωτικού κοινού από λιπαρές ουσίες όπως το φοινικέλαιο για οικολογικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, δημιουργούν μια σπάνια δίοδο για το ελληνικό προϊόν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προέκυψε από την παρουσίαση του επιχειρηματία Παναγή Μανουηλίδη, διευθύνοντα συμβούλου της Odysea Ltd, κατά τη διάρκεια του 9ου εξαγωγικού συνεδρίου Export Summit, στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα το φοινικέλαιο έχει αρχίσει να βγαίνει εκτός της εφοδιαστικής αλυσίδας των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της ενσυναίσθησης που υπάρχει για τον βιότοπο των ουρακοτάγκων στο Βόρνεο (σ.σ. όπου καλλιεργούνται ελαιοφοίνικες), οπότε οι καταναλωτές επιστρέφουν στο βούτυρο, που όμως η τιμή του έχει αρχίσει να αυξάνεται. Παράλληλα, οι ελιές και το ελαιόλαδο έχουν επηρεαστεί φέτος πάρα πολύ από το κλίμα, αλλά όχι στην Ελλάδα. Για την Ελλάδα είναι αυτό που λέμε "once in a lifetime opportunity" (ευκαιρία που τη συναντάς μια φορά στη ζωή σου) να διεισδύσει στην εφοδιαστική αλυσίδα του Ηνωμένου Βασιλείου με ελληνικό ελαιόλαδο, να μπει στο ακριβό ράφι, το ράφι με τα ακριβά προϊόντα. Νομίζω ότι ποτέ ξανά δε θα έχουμε τόσο πρόσφορη ευκαιρία και δεν την έχω ξαναδεί στα 33 χρόνια που ασχολούμαι με την αγορά» επισήμανε ο επιχειρηματίας.

Ο επιχειρηματίας Παναγής Μανουηλίδης, διευθύνοντας σύμβουλος της Odysea Ltd.ΑΠΕ ΜΠΕ

To ταχύτερα αναπτυσσόμενo brand στο Ηνωμένο Βασίλειο και η «Greek Pizza»

Για τον Παναγή Μανουηλίδη, η σχέση με την ελιά και το Ηνωμένο Βασίλειο «μετράει» πάνω από τρεις δεκαετίες. Ο ίδιος ξεκίνησε το 1991 πουλώντας ελιές υψηλής ποιότητας «από την πατρίδα» σε έναν πάγκο στην «Portobello Road» στο δυτικό Λονδίνου, όπου λειτουργεί μια από τις διασημότερες αγορές δρόμου στον κόσμο.

Οι ελιές του έγιναν τόσο δημοφιλείς, ώστε γρήγορα συνειδητοποίησε ότι στη βρετανική αγορά υπάρχει κενό ως προς τα υψηλής ποιότητας αυθεντικά ελληνικά προϊόντα. Κι έτσι γεννήθηκε η «Odysea». H χρονική συγκυρία ήταν ιδανική, καθώς μόλις είχε αρχίσει να ανθίζει διεθνώς η επίγνωση των οφελών της μεσογειακής διατροφής και δόθηκε μεγάλη ώθηση στο ελαιόλαδο.

Πρώτος του πελάτης, το 1992, ήταν ένα ιστορικό όνομα για το βρετανικό λιανεμπόριο, η «Harvey Nichols», μια αλυσίδα καταστημάτων με προϊόντα πολυτελείας, από ρούχα και καλλυντικά μέχρι τρόφιμα, ιδρυθείσα το 1831.

«Τριανταδύο χρόνια μετά έχουμε πλέον μια φανταστική ποικιλία προϊόντων, κυρίως ελιές, ελαιόλαδο και φέτα και λιγότερο γιαούρτι και μέλι. Είμαστε γνωστοί ως Έλληνας προμηθευτής και τα περσινά στοιχεία της "Nielsen" μας ανέδειξαν ως το πιο ταχέως αναπτυσσόμενο brand στο ελαιόλαδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Φέτος έχουμε αυτή τη θέση για τις ελιές και τα antipasti. Συνεργαζόμαστε και με πολύ μικρούς και με πολύ μεγάλους παραγωγούς. Έχουμε 76 διακρίσεις στα Great Taste Awards και σταδιακά επεκτεινόμαστε και εκτός της Βρετανίας, στην Ιρλανδία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία» σημείωσε ο Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος συν τοις άλλοις έχει βάλει στα βρετανικά σούπερ μάρκετ τη σπανακόπιτα, που «την αποκαλώ "greek pizza" (ελληνική πίτσα) και πηγαίνει εξαιρετικά καλά». Η εταιρεία σχεδιάζει να βάλει στη βρετανική αγορά και ελληνικά παραδοσιακά γιαούρτια, όχι στραγγιστά που ήδη είναι δημοφιλή, αλλά «αυτά με την πέτσα από πάνω».

Όπως λέει ο επιχειρηματίας, το πάθος του είναι το φαγητό, τα αυθεντικά προϊόντα και τα πραγματικά μοναδικά πράγματα που μπορεί να βρει από μικρούς παραγωγούς στις εκθέσεις, ενώ του δίνει χαρά να βλέπει τη ζωή σε μικρά χωριά που «πεθαίνουν» να ανανεώνεται, επειδή δημιουργείται αντικείμενο εργασίας για τους ανθρώπους στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και αυτοί επιστρέφουν να τα κατοικήσουν. «Θέλουμε η δουλειά μας να ανταποκρίνεται στον ελληνικό τρόπο ζωής», στον οποίο πολλά στρέφονται γύρω από την κουζίνα και ένα γεμάτο τραπέζι και «θέλουμε να πουλάμε τα ίδια προϊόντα που θα βάζαμε στο δικό μας τραπέζι.

Αν δεν μας αρέσουν για εμάς, δεν τα πουλάμε στους άλλους» είπε χαρακτηριστικά. H Odysea, συμπλήρωσε, «δίνει πίσω στην κοινωνία»: φυτεύει κάθε χρόνο 5000 δέντρα, ενώ συνεργάζεται με την εταιρεία εγκεφαλικής παράλυσης και κάθε χρόνο κάνει δωρεές σε αντίστοιχους οργανισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ