ΚΟΣΜΟΣ

Η Φον ντερ Λάιεν μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τη Sun

Η Φον ντερ Λάιεν μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τη Sun
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα πρώην υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φέρεται να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως ανέφερε χθες Παρασκευή 31/03 η βρετανική εφημερίδα The Sun.

Αρκετά κράτη μέλη του NATO έχουν εισηγηθεί η κυρία φον ντερ Λάιεν να αναλάβει το αξίωμα, αφού αποχωρήσει από αυτό ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα το δημοσίευμα.

Ο Νορβηγός αναμένεται να αποχωρήσει από της θέση του τον Οκτώβριο, όπως είναι προγραμματισμένο. Η θητεία του παρατάθηκε τρεις φορές. Είναι ΓΓ του NATO τα τελευταία εννιά χρόνια.

Το δημοσίευμα της Sun, επικαλούμενο βρετανικές κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει, σημειώνει πως το Λονδίνο θα ασκούσε πιθανόν βέτο στην υποψηφιότητα της κυρίας Φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενο τις επικρίσεις που έχει δεχθεί όταν ήταν υπουργός άμυνας της Γερμανίας.

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να εισηγείται να αναλάβει το αξίωμα ο νυν υπουργός Άμυνας των Τόρις, Μπεν Γουάλας. Αν πράγματι διαδεχθεί τον κ. Στόλτενμπεργκ, θα είναι ο πρώτος Βρετανός που θα αναλάβει επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας έπειτα από μια εικοσαετία.

Κατά το δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ, μεταξύ των υποψηφιοτήτων για τις οποίες γίνεται λόγος είναι αυτές της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας και της υπουργού Οικονομικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ, η μητέρα της οποίας είναι Ουκρανή.

Κατ’ άλλες πηγές, που επικαλέστηκε πρόσφατα η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους πιστεύεται πως είναι ο Μπεν Γουάλας και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ