ΚΟΣΜΟΣ

Σάνα Μαρίν: Καλεί τους Φινλανδούς να ψηφίσουν κόντρα στην ακροδεξιά με έναν πρωτοποριακό τρόπο

Σάνα Μαρίν: Καλεί τους Φινλανδούς να ψηφίσουν κόντρα στην ακροδεξιά με έναν πρωτοποριακό τρόπο
H Σάνα Μαρίν κατά τη διάρκεια του βίντεο της screen grab/ video

Με ένα προσωπικό μήνυμα σε βίντεο η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν, στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας και φορώντας έντονο κόκκινο κραγιόν κάλεσε τους ψηφοφόρους να λάβουν μέρος στις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή.

Η Μαρίν κοιτώντας στα μάτια τους θεατές, μεταφέρει το μήνυμά της για την εκλογή. Η επιλογή είναι ανάμεσα σε μια χώρα που θα είναι κλειστή και δεν θα αναλαμβάνει δράση για το κλίμα και σε μια χώρα ανοιχτή, μέλος της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Αναφέρει η Μαρίν: «Την Κυριακή ψηφίζουμε ανάμεσα σε δύο επιλογές. Είτε θα επιλέξουμε την Φινλανδία που κλείνει την πόρτα, συρρικνώνεται και ακυρώνει τη δράση για το κλίμα. Ή την Φινλανδία που είναι ανοιχτή, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι τμήμα της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας.Κάθε ψήφος μετρά, μην ξεχάσετε να ψηφίσετε. Το SDP είναι στο πλευρό μας».

https://www.instagram.com/p/CqgEjiGsJjL

Η Μαρίν αναμένεται τουλάχιστον να οριστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα όταν η Φινλανδία θα γίνει επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ, μετά το τελευταίο απαραίτητο πράσινο φως που έδωσε η Τουρκία την Πέμπτη. Το εκλογικό αποτέλεσμαδεν αναμένεται να επηρεάσει τη διαδικασία αυτή, καθώς όλα τα μεγάλα κόμματα τίθενται υπέρ της ένταξης της χώρας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία —αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987— με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι τρεις βασικοί υποψήφιοι δίνουν αμφίρροπη μάχη, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να γράψει νέα σελίδα στην Ιστορία της με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

Το κοινοβούλιο της χώρας έχει 200 έδρες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης διαρκεί κατά μέσον όρο έξι εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ