ΚΟΣΜΟΣ

Δεκτό το αίτημα του ακροδεξιού υπουργού Ασφαλείας στο Ισραήλ -  Συγκροτήθηκε νέο σώμα «εθνοφρουράς»

Δεκτό το αίτημα του ακροδεξιού υπουργού Ασφαλείας στο Ισραήλ -  Συγκροτήθηκε νέο σώμα «εθνοφρουράς»
Ο ισραηλινός υπουργος Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ AP/Ronen Zvulun

Ο ισραηλινός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε σήμερα το πράσινο φως για τη συγκρότηση μιας εθνοφρουράς, η οποία θα τελεί υπό την ηγεσία του ακροδεξιού υπουργού Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

O Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, οποίος έχει αποσαφηνίσει ότι αυτό το νέο σώμα θα ρίχνει το βάρος των επιχειρήσεων του σε αναταραχές που προκαλούνται από Άραβες, με πολιτικούς αντιπάλους να κατηγορούν τον ακροδεξιό πολιτικό ότι συγκροτεί μια σεχταριστική «πολιτοφυλακή».

Η προηγούμενη κυβέρνηση Νετανιάχου είχε εκκινήσει τις διαδικασίες για τη σύσταση ενός ειδικού αστυνομικού σώματος υποστήριξης για την αντιμετώπιση περιστατικών πολιτικής βίας στο εσωτερικό της χώρας, έπειτα από φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε περιοχές του ισραηλινού κράτους με πληθυσμό Εβραίους και Άραβες, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τον Μάιο του 2021.

Εκείνη η κυβέρνηση έχασε τις εκλογές και πριν οριστικοποιηθεί η σύσταση του σώματος αυτού και το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου πέρασε έπειτα στην αντιπολίτευση.

Οι ακριβείς εξουσίες αυτής της νέας εθνοφρουράς θα συζητηθούν από μια επιτροπή που θα αποτελείται από όλες τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας. Η επιτροπή αυτή έχει προθεσμία 90 ημερών να υποβάλει συστάσεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.

Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιός θα έχει άμεση εξουσία επί της εθνοφρουράς. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ισραήλ, γενικός επιθεωρητής Γιαακόβ Σαμπτάι, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για αυτή τη νέα αστυνομική δύναμη σε μια επιστολή του προς τον Μπεν Γκβιρ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπεν Γκβιρ ένας ένας σκληροπυρηνικός Εβραίος έποικος από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη με καταδίκες του στο παρελθόν για υποστήριξη της τρομοκρατίας και υποκίνηση βίας κατά Αράβων -που αποτελούν το 21% του πληθυσμού του Ισραήλ- ανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο εν μέρει λόγω εκείνων των ταραχών του 2021.

Στην πορεία να κερδίσει ένα κυβερνητικό πόστο, σημαίνουσας σημασίας, στον σημερινό θρησκευτικό-εθνικιστικό κυβερνητικό συνασπισμό Νετανιάχου, υιοθέτησε ένα πιο μετριοπαθές προφίλ σε ορισμένες από τις θέσεις του, κατέχοντας σήμερα ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο για την έννομη τάξη.

Ο Μπεν Γκβιρ έχει περιγράψει τη σχεδιαζόμενη εθνοφρουρά σε συνεντεύξεις του ως μια νέα, επικαιροποιημένη μορφή του σώματος που ήθελε να συγκροτήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Νετανιάχου.

Συζητώντας τις αναπτύξεις που προγραμματίζεται να κάνει αυτή η εθνοφρουρά, αναφέρθηκε μόνο σε κοινότητες Αράβων που βιώνουν ταραχές ή εγκληματικότητα, στο Ισραήλ καθώς και κατά μήκος των συνόρων με την παλαιστινιακή Δυτική Όχθη.

«Θα αντιμετωπίζει αποκλειστικά αυτό. Η αστυνομία δεν αντιμετωπίζει αποκλειστικά αυτό. Είναι απασχολημένη με χίλια δυο πράγματα», τόνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

Άραβες πολιτικοί έχουν καταγγείλει την εθνοφρουρά αυτή ως μια «πολιτοφυλακή» για τον Μπεν Γκβιρ. Άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον ακροδεξιό υπουργό ότι θέλει να συγκροτήσει μια νέα δύναμη για να καταστείλει τις διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο ενάντια στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την Δικαιοσύνη. Μια μεταρρύθμιση που έχει προκαλέσει που έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου κίνημα λαϊκής κινητοποίησης στη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Γιατί το Κράτος του Ισραήλ - που διαθέτει στρατό, αστυνομία, στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, την Σιν Μπετ, την Μοσάντ, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, την Υπηρεσία Φυλακών, αστυνομία ταραχών, ειδική κατασταλτική μονάδα - χρειάζεται άλλη μια εθνοφρουρά;» διερωτήθηκε με ανάρτηση στο twitter ο Άραβας βουλευτής Αϊμάν Οντέχ.

Η κρατική χρηματοδότηση θα επιτρέψει την αρχική πρόσληψη 1.850 ατόμων για τη νεοσυσταθείσα δύναμη, είπε ο Μπεν Γκβιρ, προσθέτοντας ότι αυτοί θα μπορούσαν να είναι αποσπασμένοι αστυνομικοί και εθελοντές, μεταξύ των οποίων και από τον χώρο των Αράβων.

Ο ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας συμπλήρωσε ότι η εθνοφρουρά θα χρειαστεί μήνες για να τεθεί σε δράση.

Ο αρχηγός της ισραηλινής αστυνομίας Σαμπτάι αμφισβήτησε την ανάγκη για την συγκρότηση εθνοφρουράς και προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε διαχωρισμός της από την ιεραρχία της αστυνομίας «θα μπορούσε να αποδειχθεί να μεγαλύτερου κόστους και ακόμη να βλάψει την ασφάλεια των πολιτών», σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Ο Μπεν Γκβιρ ανέφερε πως θα συναντηθεί με τον Σαμπτάι αύριο Δευτέρα δηλώνοντας ανοιχτός στο ενδεχόμενο να τεθεί η εθνοφρουρά υπό τη διοίκηση της αστυνομίας «αν την πάρουν στα σοβαρά και τη θέλουν πραγματικά».

Την περασμένη εβδομάδα, προτού ανακοινώσει την «παύση» στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας, ο Νετανιάχου είχε μακρές διαπραγματεύσεις με τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του, κυρίως με τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, απείλησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση. Το κόμμα του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο ανδρών, βάσει της οποίας ο υπουργός θα μπορέσει να συστήσει αυτή την πολιτική «εθνοφρουρά» της οποίας θα είναι επικεφαλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ