ΚΟΣΜΟΣ

Ήττα για τη Σάνα Μάριν στις πιο αμφίρροπες εκλογές στην ιστορία της Φινλανδίας

Ήττα για τη Σάνα Μάριν στις πιο αμφίρροπες εκλογές στην ιστορία της Φινλανδίας
H ηττημένη των εκλογών της Φινλανδίας ap Photo

Τελικώς δεν παραμείνει στην θέση της Πρωθυπουργού της Φινλανδίας η Σάνα Μάριν η οποία πριν από τέσσερα χρόνια έγινε η νεότερη Πρωθυπουργός στα πολιτικά χρονικά της χώρας.

Στην πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της Φινλανδίας την πλειοψηφία των ψήφων συγκέντρωσε το κόμμα των Δανών Συντηρητικών του οποίου ηγείται ο Πέτερο Όρπο, ο οποίος προχώρησε και σε σχετική ανακοίνωση. Το κόμμα του Όρπο συγκέντρωσε το 20,7% των ψήφων ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι εθνικιστές της Ρίκα Πούρα με ποσοστό ρεκόρ στην ιστορία τους συγκεντρώνοντας 20,1%. Οι σοσιαλδημοκράτες της Σάνα Μάριν είναι τρίτο κόμμα στην 200 εδρών Φινλανδική Βουλή με 19,9% των ψήφων.

Το «ντέρμπι» ήταν εξαιρετικά κλειστό με τα τρία κόμματα να εναλλάσσονται με μικρό προβάδισμα το ένα του άλλου καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας καταμέτρησης από το υπουργείο εσωτερικών της χώρας. Νικητής βγήκε ο Πέτερο Όρπο μόλις καταμετρήθηκε το 97% του συνόλου των ψήφων στην επικράτεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σάνα Μάριν στα 37της σήμερα είναι η Πρωθυπουργός που έχει φέρει την χώρα της ένα βήμα πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα είναι ο άνθρωπος που θα βάλει την υπογραφή της στην συγκεκριμένη συνθήκη εισόδου. Σημειώνεται πως τα ποσοστά δημοφιλίας της Μάριν παραμένουν εξαιρετικά υψηλά παρά τις επιθέσεις που έχει δεχθεί για το νεαρό της ηλικίας της, αλλά και για το γεγονός πως έχει επιλέξει να δημοσιεύσει παλαιότερα βίντεο με την ίδια να διασκεδάζει.

Σημειώνεται πως στην Φινλανδία με τα συγκεκριμένα ποσοστά και 200 έδρες συνολικά η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι υποχρεωτικά κυβέρνηση συνεργασίας. Και η Σάνα Μάριν κυβέρνησε σε συνεργασία με συνασπισμό τριών ακόμη κομμάτων στα οποία επικεφαλής ήταν επίσης γυναίκες.

Σημαντικό σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στην Ευρώπη είναι και το ζήτημα που έχει ανοίξει με την ακροδεξιά στην χώρα και συγκεκριμένα το κόμμα Finns (Φινλανδοί) το οποίο κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του κερδίζοντας στις φετινές εκλογές 46 έδρες, επτά περισσότερες από τις εκλογές του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ