ΚΟΣΜΟΣ

Τα τροπικά δάση της Γης αποψιλώνονται και οι πυρκαγιές δεν είναι η μόνη αιτία - Δείτε το infographic

Τα τροπικά δάση της Γης αποψιλώνονται και οι πυρκαγιές δεν είναι η μόνη αιτία - Δείτε το infographic
pixabay.com

Ατελείωτες είναι οι δασικές εκτάσεις του Αμαζονίου που αποψιλώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ειδικά από την πλευρά της Βραζιλίας.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τον Δεκέμβριο του 2022, τον τελευταίο μήνα θητείας του Ζαϊχ Μπολσονάρου στον προεδρικό θώκο της χώρας, η αποψίλωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο αυξήθηκε κατά 150%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα επιτήρησης DETER της εθνικής διαστημικής υπηρεσίας της χώρας, ήταν ο τρίτος χειρότερος Δεκέμβριος που έχει καταγραφεί μετά το 2017 και το 2015.

Η Βραζιλία, όμως δεν είναι η μόνη χώρα που καταστρέφει ή δεν προφυλάσσει αρκετά τα τροπικά της δάση.

Επιστρέφοντας στη Βραζιλία, διαπιστώθηκε ότι καταστράφηκαν 218,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα (84,3 τετραγωνικά μίλια) δασικής κάλυψης ένα μήνα πριν παραδώσει την προεδρική θέση ο Μπολσονάρου στον Λούλα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Αντίστοιχα, η καταστροφή που υπέστη η δασική περιοχή τον Δεκέμβριο του 2021 ανέρχεται σε έκταση 87,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων (33,7 τετραγωνικά μίλια σύμφωνα με το πρακτορείο INPE.

Σημειώνεται ότι, ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίχ Μπολσονάρου, ο οποίος αντικαταστάθηκε την 1η Ιανουαρίου από τον Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της θητείας του, καθώς αποτελεί βασικό υπεύθυνο για τις πυρκαγιές που έλαβαν χώρα στον Αμαζόνιο αλλά και για τις αμύθητες δασικές εκτάσεις που αποψιλώθηκαν με εντολή του στον μεγαλύτερο δασικό πνεύμονα οξυγόνου και μεγαλύτερο όπλο στον αγώνα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, κατά την καταστροφική για το περιβάλλον θητεία του τέως προέδρου της Βραζιλίας, ο μέσος ρυθμός αποψίλωσης ετησίων των δασών στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο αυξήθηκε κατά 75,5% από την προηγούμενη δεκαετία. «Η κυβέρνηση του Μπολσονάρου μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά η τραγική περιβαλλοντική του κληρονομιά θα είναι αισθητή για πολύ καιρό», τόνισε σε δήλωσή του, ο Μάρσιο Αστρίνι, εκτελεστικός γραμματέας του Παρατηρητηρίου του Κλίματος, ενός συνασπισμού περιβαλλοντικών ομάδων.

Ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντε Σίλβα, υποσχέθηκε να επανεκκινήσει τα προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας της Βραζιλίας, να υλοποιήσει μια κατεύθυνση «μηδενικής αποψίλωσης» των δασών και να διασφαλίσει ότι η Βραζιλία θα πάψει να είναι «παρίας» στο φλέγον ζήτημα της κλιματικής κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ