ΚΟΣΜΟΣ

Τζιχαντιστής στο Παρίσι: Μετέδιδε live στο facebook τη δολοφονία του αστυνομικού

Τζιχαντιστής στο Παρίσι: Μετέδιδε live στο facebook τη δολοφονία του αστυνομικού
REUTERS/Reuters TV

Στο Facebook ανέβασε το βίντεο της δολοφονίας ο 25χρονος Λοροσί Αμπάλα που δολοφόνησε το βράδυ της Δευτέρας έναν αστυνομικό και τη γυναίκα του στην περιοχή Ιβελίν κοντά στο Παρίσι, αναφέρουν στο CNN πηγές κοντά στις έρευνες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο Αμπάλα είχε επίσης αναρτήσει φωτογραφίες από τα θύματα και το παιδί τους, λέγοντας: "δεν ξέρω ακόμα τι θα κάνω με αυτό".

Ο 25χρονος ήταν πολύ ενεργός στο Facebook όπου έκανε συχνά αναρτήσεις με βίντεο γύρω από τη θρησκεία, εγείροντας υποψίες για τρομοκρατία. Πάντως, η σελίδα από νωρίς το πρωί έχει κατέβει.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο είχε πρόσφατα αναρτήσει ένα βίντεο για το Euro στο οποίο λέει πως το ‘Euro θα γίνει νεκροταφείο’, ενώ ταυτόχρονα καλεί τους ομοϊδεάτες του να “σκοτώσουν αστυνoμικούς, δημοσιογράφους, ράπερ και φρουρούς φυλακών.

Από νωρίς το πρωί το Ισλαμικό Κράτος, μέσω ανάρτησης του πρακτορείου ειδήσεων Άμακ, το οποίο πρόσκειται στους τζιχαντιστές, ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία.

"Η δολοφονία του αστυνομικού και της συζύγου του το βράδυ της Δευτέρας από άνδρα ο οποίος δήλωσε πίστη στο Ισλαμικο Κράτος, ήταν χωρίς αμφιβολία πράξη τρομοκρατίας", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στο πλαίσιο των ερευνών για την δολοφονική επίθεση, οι γαλλικές αρχές έθεσαν υπό κράτση το πρωί της Τρίτης δύο άτομα, τα οποία ανήκουν στο περιβάλλον του Λοροσί Αμπάλα.

Το ιστορικό της επίθεσης

Ο 25χρονος είχε δικαστεί μαζί με άλλους επτά κατηγορούμενους και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή, για σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Ο δράστης μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον γάλλο αστυνομικό και στη συνέχεια κράτησε ομήρους τη γυναίκα και το γιο του θύματος στο σπίτι τους.

Ο Αμπάλα εξουδετερώθηκε (έπεσε νεκρός), ενώ εντός του σπιτιού βρέθηκε το πτώμα της γυναίκας του αστυνομικού και σώο το μικρό παιδί της οικογένειας.

Το καθεστώς φόβου που επικρατεί στη Γαλλία επιτρέπει σε αρκετούς τη σκέψη ότι πιθανόν να πρόκειται για πράξη τρομοκρατίας, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορεί κάτι τέτοιο να αποδειχτεί.

Διεθνή μέσα μεταδίδουν ότι, σύμφωνα με μάρτυρες, ο δράστης φώναξε «ο Θεός είναι Μεγάλος». Όμως, ο τοπικός εισαγγελέας Βενσάν Λεκλού (Vincent Lesclous) δήλωσε ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως ποινική υπόθεση και όχι ως τρομοκρατική.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ Ανρί Μπραντέ (Pierre-Henry Brandet), οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αστυνομικών και του αγνώστου άντρα συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως μετέδωσε μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα το RFI, η ομάδα RAID είχε καταφτάσει στο σημείο γύρω στις 21:30 και απέκλεισε την περιοχή. Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μεγάλη αστυνομική παρουσία».

Δεν είναι γνωστή η ταυτότητα του δράστη. Υπάρχουν μόνο περιγραφές για νεαρό άντρα γύρω στα είκοσι, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για γείτονα που μαχαίρωσε τον αστυνομικό εννέα φορές στο στομάχι, μπροστά από το σπίτι του.

Το θύμα ήταν 42 ετών και πατέρας ενός τρίχρονου αγοριού, ενώ υπηρετούσε στο αστυνομικό τμήμα του Λε Μιουρό (Les Mureaux), λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα της Μανιανβίλ.

Magnanville Χάρτες Google

Χάρτης όπου σημειώνεται η πόλη Μανιανβίλ (Magnaville), στην οποία εκτυλίχθηκε υπόθεση ανθρωποκτονίας και ομηρίας αργά το βράδυ της Δευτέρας 13 Ιουνίου 2016 - Πηγή: Google Maps

Το ιστορικό της υπόθεσης

«Θα χυθεί άπλετο φως» στην «ακριβή φύση» αυτής της «φρικιαστικής τραγωδίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στην επίθεση, προσθέτοντας ότι θα έχει μια συνάντηση στις 07:45 στο Ελιζέ για να ενημερωθεί για την πορεία της έρευνας.

Η επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά το μακελειό στο Ορλάντο των ΗΠΑ, όπου 49 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι πενήντα και πλέον τραυματίστηκαν σε ένα γκέι κλαμπ από τα πυρά ενός Αμερικανού αφγανικής καταγωγής. Τη ευθύνη και για αυτή την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ.

Στη Γαλλία, όπου διεξάγεται από την 10η Ιουνίου το Euro 2016, εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς ο κίνδυνος τρομοκρατικής ενέργειας θεωρείται υψηλός από τις αρχές.

Η επίθεση εναντίον του αξιωματικού της αστυνομίας, που υπηρετούσε στο αστυνομικό τμήμα του Λε Μιρό, έγινε περί τις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) στη συνοικία Μανιανβίλ, στο Ιβλίν, δυτικά του κέντρου του Παρισιού.

Λίγη ώρα αργότερα όλοι οι περίοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ η αστυνομία απέκλεισε όλη την περιοχή, πριν φθάσει επιτόπου μια μονάδα της RAID. «Άρχισαν διαπραγματεύσεις και καταρτίστηκε ένα σχέδιο επίθεσης», αφηγήθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας Πιερ-Ανρί Μπραντέ. «Οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα και αποφασίστηκε (οι άνδρες της RAID να προχωρήσουν σε) επίθεση», πρόσθεσε.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στα μεσάνυχτα στη συνοικία. Μετά την επέμβαση των αστυνομικών, βρέθηκε πέρα από το πτώμα του δράστη «η σορός μιας γυναίκας», ανέφερε εισαγγελέας. Η γυναίκα, η σύντροφος του αξιωματικού που δολοφονήθηκε, ήταν διοικητικός υπάλληλος στο αστυνομικό τμήμα του Μαντ λα Ζολί, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε την «τεράστια θλίψη του» και εξήρε τον «επαγγελματισμό» των μελών της RAID. Θα μεταβεί σήμερα το πρωί στα αστυνομικά τμήματα του Μιρό και του Μαντ λα Ζολί για να «εκφράσει την αλληλεγγύη της κυβέρνησης».

Πηγές κοντά στις έρευνες της αστυνομίας δήλωσαν στο Reuters ότι ήδη έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή δύο ατόμων που φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση, για ανάκριση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ