Ολλανδία: «Στοπ» στις νυχτερινές πτήσεις και τα ιδιωτικά τζετ από το αεροδρόμιο Σίπχολ
Το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορευθούν προσεχώς οι νυχτερινές πτήσεις καθώς και τα ιδιωτικά τζετ, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και η ηχορρύπανση.
Σε ανακοίνωσή του, ο γενικός διευθυντής του αεροδρομίου αναφέρει ότι θα απαγορεύεται η απογείωση αεροσκαφών από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί. Θα απαγορευτούν επίσης οι προσγειώσεις πριν από τις 5 το πρωί. Οι αλλαγές αυτές σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2025-26.
«Ο μοναδικός δρόμος που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι να γίνουμε συντομότερα πιο ήσυχοι και πιο καθαροί» τόνισε ο CEO του αεροδρομίου, Ρούουντ Σόνταγκ. «Για υπερβολικά μεγάλο διάστημα σκεφτόμασταν μόνο την ανάπτυξη και ελάχιστα το τίμημα που θα πληρώναμε», πρόσθεσε.
Η απαγόρευση των νυχτερινών πτήσεων θα φέρει «τη γαλήνη στα περίχωρα», έπειτα από πολλά χρόνια διαμαρτυριών για τον θόρυβο.
Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ότι θα πραγματοποιούνται 10.000 λιγότερες πτήσεις σε ετήσια βάση.
Τα ιδιωτικά τζετ θα απαγορευτούν επειδή προκαλούν «δυσανάλογη ηχορρύπανση και εκπομπές C02 ανά επιβάτη». Σε σύγκριση με μια τακτική πτήση, οι πτήσεις των ιδιωτικών αεροσκαφών παράγουν 20 φορές περισσότερο C02, σύμφωνα με το αεροδρόμιο.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες ακτιβιστές για το κλίμα οι οποίοι κατέλαβαν την πίστα του αεροδρομίου, έκαναν ποδήλατο ή κάθισαν μπροστά σε ιδιωτικά τζετ, για να εμποδίσουν την απογείωσή τους.
Από τον Ιούνιο του 2022 η Ολλανδία έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τις πτήσεις από και προς το Σίπχολ σε 440.000 ετησίως μέχρι το 2024, από περίπου 500.000 που ήταν προτού ξεσπάσει η πανδημία της Covid-19. Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως οι KLM, Delta και EasyJet, ανέφεραν τον Μάρτιο ότι σκοπεύουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της ολλανδικής κυβέρνησης, διαμαρτυρόμενες για αυτό το μέτρο.
Για νέο κύμα δασμών σε 60 χώρες ετοιμάζεται ο Τραμπ - Θα αντικαταστήσουν τους προσωρινούς του 10%
18:24
Χατζηβασιλείου: Είμαστε σε ετοιμότητα για την ασφάλεια στο Ορμούζ - Πρωταγωνιστούμε σε συζητήσεις
18:13
Καύσωνας: Έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ για την Τετάρτη - Πορτοκαλί προειδοποίηση σε τρεις περιοχές
18:02
Τουρνάς: «Καταβάτες άνεμοι όπως στο Μάτι» - Συναγερμός την Τετάρτη σε Πυροσβεστική και Στρατό
17:52