ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: «Στοπ» στις νυχτερινές πτήσεις και τα ιδιωτικά τζετ από το αεροδρόμιο Σίπχολ

Ολλανδία: «Στοπ» στις νυχτερινές πτήσεις και τα ιδιωτικά τζετ από το αεροδρόμιο Σίπχολ
Αεροσκάφος αργά το απόγευμα, έτοιμο για απογείωση AP Photo

Το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορευθούν προσεχώς οι νυχτερινές πτήσεις καθώς και τα ιδιωτικά τζετ, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και η ηχορρύπανση.

Σε ανακοίνωσή του, ο γενικός διευθυντής του αεροδρομίου αναφέρει ότι θα απαγορεύεται η απογείωση αεροσκαφών από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί. Θα απαγορευτούν επίσης οι προσγειώσεις πριν από τις 5 το πρωί. Οι αλλαγές αυτές σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2025-26.

«Ο μοναδικός δρόμος που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι να γίνουμε συντομότερα πιο ήσυχοι και πιο καθαροί» τόνισε ο CEO του αεροδρομίου, Ρούουντ Σόνταγκ. «Για υπερβολικά μεγάλο διάστημα σκεφτόμασταν μόνο την ανάπτυξη και ελάχιστα το τίμημα που θα πληρώναμε», πρόσθεσε.

Η απαγόρευση των νυχτερινών πτήσεων θα φέρει «τη γαλήνη στα περίχωρα», έπειτα από πολλά χρόνια διαμαρτυριών για τον θόρυβο.

Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ότι θα πραγματοποιούνται 10.000 λιγότερες πτήσεις σε ετήσια βάση.

Τα ιδιωτικά τζετ θα απαγορευτούν επειδή προκαλούν «δυσανάλογη ηχορρύπανση και εκπομπές C02 ανά επιβάτη». Σε σύγκριση με μια τακτική πτήση, οι πτήσεις των ιδιωτικών αεροσκαφών παράγουν 20 φορές περισσότερο C02, σύμφωνα με το αεροδρόμιο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες ακτιβιστές για το κλίμα οι οποίοι κατέλαβαν την πίστα του αεροδρομίου, έκαναν ποδήλατο ή κάθισαν μπροστά σε ιδιωτικά τζετ, για να εμποδίσουν την απογείωσή τους.

Από τον Ιούνιο του 2022 η Ολλανδία έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τις πτήσεις από και προς το Σίπχολ σε 440.000 ετησίως μέχρι το 2024, από περίπου 500.000 που ήταν προτού ξεσπάσει η πανδημία της Covid-19. Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως οι KLM, Delta και EasyJet, ανέφεραν τον Μάρτιο ότι σκοπεύουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της ολλανδικής κυβέρνησης, διαμαρτυρόμενες για αυτό το μέτρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ