ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 8.500 συλλήψεις στο Μπαγκλαντές μέσα σε 3 μέρες

Πάνω από 8.500 συλλήψεις στο Μπαγκλαντές μέσα σε 3 μέρες
REUTERS/ Ashikur Rahman

Περισσότερους από 8.500 ανθρώπους έχουν συλλάβει οι αρχές του Μπαγκλαντές –μεταξύ των οποίων 119 ύποπτους ισλαμιστές- κατά τη διάρκεια μαζικών επιδρομών τις τελευταίες 3 μέρες.

Οι συλλήψεις έγιναν στην προσπάθεια πάταξης των εξτρεμιστικών δράσεων έπειτα από ένα κύμα βίαιων δολοφονιών που ξέσπασε στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Η αστυνομία κατέσχεσε όπλα, πυρομαχικά και άλλα θανατηφόρα αντικείμενα, καθώς και πάνω από 1.500 μοτοσυκλέτες κατά τη διάρκεια των επιδρομών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι περισσότεροι από τους ύποπτους τζιχαντιστές που συνελήφθησαν ήταν μέλη της απαγορευμένης Ισλαμιστικής Οργάνωσης Jama'atul Mujahedin Bangladesh (JMB), η οποία ευθύνεται για βομβιστικές επιθέσεις στη χώρα. Μάλιστα ορισμένα μέλη της έχουν συλληφθεί για τον πρόσφατο φόνο ενός Ινδουιστή ιερέα.

Την περασμένη εβδομάδα, δολοφονήθηκε η γυναίκα ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου, ο οποίος ηγείτο των επιχειρήσεων κατά του JMB. Η γυναίκα μαχαιρώθηκε και πυροβολήθηκε, την ώρα που πήγαινε το γιο της να πάρει ο σχολικό λεωφορείο, μεταδίδει το CNN.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη στο Μπαγκλαντές Μάρσια Μπέρνικατ, τους τελευταίους 14 μήνες έχουν σημειωθεί στη χώρα τουλάχιστον 35 στοχευμένες επιθέσεις, εναντίον αξιωματούχων, θρησκευτικών μειονοτήτων και ακτιβιστών. Την ευθύνη των 23 εξ αυτών ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως ανέφερε η πρωθυπουργός της χώρας Σειχ Χασίνα (Sheikh Hasina), όλοι οι δράστες θα κληθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, η κυβέρνηση , ωστόσο δέχεται επικρίσεις ότι δεν έπραξε τα δέοντα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δολοφονίες.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση κατηγορεί το κόμμα της αντιπολίτευσης και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις για τις επιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ