ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με δεκάδες δελφίνια που ξεβράζονται στις ακτές της Ιαπωνίας

Μυστήριο με δεκάδες δελφίνια που ξεβράζονται στις ακτές της Ιαπωνίας
EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένα θλιβερό μυστήριο εκτυλίσσεται στην Ιαπωνία καθώς ειδικοί στη θάλασσα προσπαθούν να προσδιορίσουν γιατί δεκάδες δελφίνια, αρκετά από αυτά νεκρά, συνεχίζουν να ξεβράζονται στο ίδιο σημείο.

Μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, σχεδόν 40 δελφίνια έχουν ξεβραστεί σε μια περιοχή που εκτείνεται σε δύο παραλίες στον νομό Chiba, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά του Τόκιο.

Το περιστατικό ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, όταν 33 δελφίνια εμφανίστηκαν εγκλωβισμένα κατά μήκος μιας ακτογραμμής 500 μέτρων μεταξύ της παραλίας Taito, στην πόλη Isumi, και του δημοφιλούς σημείου για σέρφινγκ στην παραλία Tsurigasaki, στη γειτονική πόλη Ichinomiya.

Τρία από τα πλάσματα ήταν ήδη νεκρά όταν ξεβράστηκαν, αλλά ντόπιοι σέρφερ συνεργάστηκαν για να βοηθήσουν τα υπόλοιπα να επιστρέψουν στο σπίτι τους, καθοδηγώντας τα σε βαθύτερα νερά, ανέφερε το ιαπωνικό πρακτορείο Τύπου Kyodo News.

Ωστόσο, ένας τοπικός υπάλληλος καταστήματος σερφ που είχε βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης είπε στην εφημερίδα The Japan Times ότι τα δελφίνια που επέζησαν φαίνονταν να μην είναι καλά. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά επέπλευσαν πίσω προς τη στεριά και έμοιαζαν να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν καθώς κείτονταν στην παραλία.

Το θλιβερό θέαμα επαναλήφθηκε γύρω στις 8 το πρωί της Τρίτης, όταν άλλα οκτώ δελφίνια ξεβράστηκαν στην παραλία Taito. Τέσσερα από τα θηλαστικά ήταν νεκρά, αλλά τα υπόλοιπα επέστρεψαν στη θάλασσα.

Το Εθνικό Μουσείο Φύσης και Επιστήμης του Τόκιο ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το τι προκαλεί το φαινόμενο. Σχεδιάζει να συλλέξει δείγματα από τα νεκρά δελφίνια για ανάλυση.

Όλα τα δελφίνια ανήκουν σε ένα είδος πεπονοκέφαλων φαλαινών, και ήταν όλα ενήλικα με διάμετρο περίπου 2 μέτρα. Συνήθως ζουν σε τροπικά ή υποτροπικά νερά, αν και κατευθύνονται βόρεια για φαγητό την άνοιξη.

«Μπορεί να έχουν εξασθενήσει από το κολύμπι πολύ κοντά στην ακτή όπου το νερό είναι κρύο», δήλωσε στους The Japan Times ο Yukio Miyauchi, επικεφαλής του Ινστιτούτου Choshi Ocean στη νομαρχία Chiba.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δελφίνια ξεβράζονται στην Ιαπωνία. Τον Απρίλιο του 2015, περίπου 150 δελφίνια ξεβράστηκαν, με αποτέλεσμα να στηθεί τεράστια επιχείρηση για τη διάσωσή τους. Δεν μπορούσαν να απωθηθούν πίσω στη θάλασσα επειδή η παλίρροια επέστρεφε τα πλάσματα στην ακτή, έτσι οι ντόπιοι και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τα κράτησαν καλυμμένα με βρεγμένες πετσέτες και τους έριχναν νερό με κουβάδες για αρκετές ημέρες. Αλλά οι προσπάθειες διάσωσης τελικά απέτυχαν και το κοπάδι πέθανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ