ΚΟΣΜΟΣ

«Αυξανόμενη ευθυγράμμιση» Κίνας - Ρωσίας εκτιμούν οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

«Αυξανόμενη ευθυγράμμιση» Κίνας - Ρωσίας εκτιμούν οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ
Συνεδρίαση της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ Olivier Matthys / AP

Η «μεγεθυνόμενη ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία» θα βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη (5/4), όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι υπουργοί εξωτερικών του ΝΑΤΟ, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο η Κίνα να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, έναν ισχυρισμό που το Πεκίνο διαψεύδει, ενώ ταυτόχρονα θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στις σχέσεις ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συζητήσουν αυτό που ο Στόλτενμπεργκ όρισε ως «μεγεθυνόμενη ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία», όπως εκτιμάται μετά την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα.

Παράλληλα,θα εξεταστεί ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στην περιοχή του Ινδο- Ειρηνικού. «Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη έχει σημασία για τον Ινδο-Ειρηνικό, για την Ασία. Και ό,τι συμβαίνει στην Ασία έχει σημασία για την Ευρώπη», εξήγησε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Να σημειωθεί ότι, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου συμμετέχει και η Φινλανδία ως επίσημο μέλος του Οργανισμού από εχθές, Τρίτη (4/4) αλλά και η Σουηδία, ως προσκεκλημένη, προς ώρας, χώρα. Παράλληλα, συμμετέχουν απεσταλμένοι της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ