ΚΟΣΜΟΣ

Η Σουηδία ανέστειλε προσωρινά την απέλαση 74χρονης Βρετανίδας με Αλτσχάιμερ

Η Σουηδία ανέστειλε προσωρινά την απέλαση 74χρονης Βρετανίδας με Αλτσχάιμερ
unsplash

Η Σουηδία, χώρα που κατέχει το ρεκόρ απελάσεων Βρετανών πολιτών μετά το Brexit, ανέστειλε σήμερα την αμφιλεγόμενη απέλαση μιας 74χρονης η οποία πάσχει από σοβαρή μορφή Αλτσχάιμερ, όπως έγινε γνωστό από την οικογένειά της.

Ωστόσο, η απόφαση απέλασης της Καθλίν Πουλ δεν ακυρώθηκε, όπως ανέφεραν οι σουηδικές αρχές στην οικογένειά της μέσω της βρετανικής πρεσβείας. Η Πουλ νοσηλεύεται στη Σουηδία και δεν μπορεί ούτε να μιλήσει, ούτε να φάει, ούτε να μετακινηθεί μόνη της.

Μετά το Brexit, την 1η Ιανουαρίου 2021, η Σουηδία έχει απελάσει 1.050 Βρετανούς πολίτες που δεν διέθεταν άδεια παραμονής στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ μαζί έχουν απελαθεί περίπου οι διπλάσιοι. Η σκληρή γραμμή που ακολουθεί η Στοκχόλμη προκαλεί την αγανάκτηση των Βρετανών που ζουν στη Σουηδία.

Η Καθλίν Πουλ απελάθηκε πρόσφατα επειδή το διαβατήριό της έληξε.

H Κάθλιν Πούλ με τον γιο της και την σύζυγό του

πηγή φωτογραφίας: dailymail.co.uk

«Περνάει την ημέρα της στο κρεβάτι και χρειάζεται συνεχώς βοήθεια. Δεν μπορείτε να απελαύνετε έναν άνθρωπο σε αυτήν την κατάσταση, αυτό με θυμώνει πολύ», είπε η νύφη της, η Αντζέλικα Πουλ, τονίζοντας ότι έχει ήδη στείλει πολλές φορές ιατρικά αρχεία στις σουηδικές αρχές για να νομιμοποιηθεί η παραμονή της πεθεράς της, χωρίς αποτέλεσμα.

Η σουηδική αστυνομία των συνόρων κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την πρεσβεία της Βρετανίας να βρει κάποια κλινική που θα δεχόταν την ηλικιωμένη γυναίκα στη γενέτειρά της.

Η Πουλ εγκαταστάθηκε στη Σουηδία το 2004 για να είναι κοντά με τον γιο της, τη νύφη της και τα τέσσερα εγγόνια της.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η υπόθεση αυτή οδήγησε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας να ξεκινήσει, στα τέλη Φεβρουαρίου, μια έρευνα για τις συνθήκες απέλασης Βρετανών από τη Σουηδία. Η σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, εξηγώντας ότι δεν της επιτρέπεται να σχολιάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Καθώς η Πουλ δεν μπορεί να φύγει μόνη της, η συνοριοφυλακή είχε αναλάβει τις διαδικασίες. Η οικογένειά της αρνείται να συνεργαστεί με τις σουηδικές αρχές για να οργανώσει την επιστροφή της στη Βρετανία. «Υποσχέθηκα στα παιδιά μου ότι η γιαγιά τους δεν θα απελαθεί. Θα τηρήσω την υπόσχεση», είπε η Αντζέλικα Πουλ, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί ένα ειδικά διαμορφωμένο νοσοκομειακό αεροσκάφος και εκπαιδευμένο προσωπικό για να επιστρέψει η πεθερά της στη Βρετανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ