ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έφηβο - Ήταν στο πίσω κάθισμα κλεμμένου ΙΧ

ΗΠΑ: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έφηβο - Ήταν στο πίσω κάθισμα κλεμμένου ΙΧ
Πλάνα που κυκλοφόρησαν την Τρίτη δείχνουν αστυνομικούς να συζητούν πώς να συλλάβουν τον ύποπτο καθώς προφανώς κοιμάται σε ένα αυτοκίνητο με τον κινητήρα να είναι σε λειτουργία screen grab από βίντεο

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα ερευνήσει τον θάνατο ενός εφήβου στην Ουάσιγκτον, ο οποίος πυροβολήθηκε από έναν αστυνομικό που καθόταν πίσω του σε ένα κλεμμένο  αυτοκίνητο.

Ο Νταλανέο Μάρτιν, 17 ετών, κοιμόταν σε ένα σταθμευμένο, κλεμμένο SUV, όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα στις 18 Μαρτίου, λέει η αστυνομία.

Πλάνα από την κάμερα αμαξώματος δείχνει τους αστυνομικούς να μπαίνουν κρυφά στο όχημα προκειμένου να τον συλλάβουν. Ο ύποπτος, που ήταν μαύρος, βάζει μπρος και απομακρύνεται, την ώρα που ο ένας αστυνομικός βρισκόταν στο πίσω κάθισμα.

Αφού του είπε να σταματήσει, ο αστυνομικός πυροβολεί τον έφηβο από πίσω.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν την Τρίτη δείχνουν αστυνομικούς να συζητούν πώς να συλλάβουν τον ύποπτο καθώς προφανώς κοιμάται σε ένα αυτοκίνητο με τον κινητήρα να είναι σε λειτουργία. Ήταν λίγο πριν τις 09:00 το πρωί του Σαββάτου.

Σκέφτονται να κόψουν την πλαστική μεμβράνη που είχε ως προσωρινό παράθυρο και να τον συγκρατήσουν προτού προλάβει να φύγει.

Ένας αστυνομικός της Ουάσιγκτον ακούγεται στο βίντεο να συμβουλεύει την Αστυνομία: «Παρακαλώ μην πιαστείτε μέσα (στο όχημα)».

Στα πλάνα φαίνεται ο έφηβος να απομακρύνεται, με τον αστυνομικό στο πίσω κάθισμα.

«Σταμάτα φίλε, άσε με να βγω! Άσε με να φύγω!» ακούγεται να φωνάζει ο αξιωματικός.

«Σταμάτα. Σταμάτα αλλιώς θα πυροβολήσω!» λέει δευτερόλεπτα προτού πυροβολήσει πολλές φορές.

Το αυτοκίνητο πέφτει σε ένα σπίτι δευτερόλεπτα αργότερα και η αστυνομία φαίνεται να παρέχει ιατρική βοήθεια στον έφηβο στο γκαζόν. Οι αστυνομικοί λένε ότι ένα όπλο βρέθηκε στο αυτοκίνητο, αναφέρει το BBC.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου της αστυνομίας υπερασπίστηκε τον αστυνομικό.

«Υπάρχει νόμιμος λόγος για να βρίσκεται στο αυτοκίνητο, η χρήση βίας ήταν δικαιολογημένη και το συνδικάτο στέκεται πίσω από τις ενέργειες των αξιωματικών», δήλωσε ο Κένεθ Σπένσερ στην Washington Post.

Η μητέρα του εφήβου ζητά να απολυθεί και να διωχθεί ο αστυνομικός που πυροβόλησε.

«Η απώλεια μιας ζωής είναι πάντα τραγική, αλλά είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτική όταν αφορά ένα παιδί», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε δελτίο τύπου την Τετάρτη, ανακοινώνοντας την έρευνα για τα πολιτικά δικαιώματα.

Όπως είπε το βίντεο της κάμερας «προκαλεί αναστάτωση» και εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του εφήβου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ