ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τσαβούσογλου - Λαβρόφ: Θα συνομιλήσουμε μόνο αν γίνουν σεβαστά τα ρωσικά δικαιώματα

Συνάντηση Τσαβούσογλου - Λαβρόφ: Θα συνομιλήσουμε μόνο αν γίνουν σεβαστά τα ρωσικά δικαιώματα
EPA/NECATI SAVAS

Στη σημερινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι συμφωνεί με το αίτημα της Ρωσίας να αρθούν τα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές λιπασμάτων και σιτηρών και ότι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω η συνολική συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, στην οποία συμμετέχει και η Ουκρανία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Τουρκία δεσμεύεται να παρατείνει τη συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που διασφαλίζει την ασφαλή διέλευση σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

O Λαβρόφ είπε ότι τα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές γίνονται πιο μεγάλα και ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογο του την «αποτυχία» της εφαρμογής των όρων της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Μ. Τσαβούσογλου τόνισε δε ότι η Τουρκία θα στηρίξει με κάθε τρόπο για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Εξέφρασε δε την ανησυχία της για την πιθανή εντατικοποίηση της σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας την άνοιξη.

Από την πλευρά του ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα δεν αρνείται συνομιλίες για την Ουκρανία αλλά θα καθίσει στο τραπέζι μόνο αν λαμβάνονται υπ' όψιν και τα ρωσικά συμφέροντα.

«Κάθε διαπραγματευση πρέπει να βασίζεται στο ότι θα λάβει υπ' όψιν τα συμφέροντα της Ρωσίας. Πρέπει να είναι για τις αρχές στις οποίες θα βασιστεί η νέα παγκόσμια τάξη», δήλωσε χαρακτηριστικά

Στρεφόμενος δε για άλλη μια φορά κατά της Δύσης, είπε ότι δεν κρύβει ότι θέλει να κινηθεί εναντίον της Κίνας μετά τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ