ΚΟΣΜΟΣ

Χτυπήματα σε δύο μέτωπα από το Ισραήλ - Στο στόχαστρο Λίβανος και Λωρίδα της Γάζας

Χτυπήματα σε δύο μέτωπα από το Ισραήλ - Στο στόχαστρο Λίβανος και Λωρίδα της Γάζας
Καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Απριλίου, 2023 μετά από ισραηλινή επιδρομή AP Photo/Fatima Shbair

Η κατάσταση στο Ισραήλ, παρά την αρχή του εβραϊκού Πάσχα σήμερα, φαίνεται να οδηγεί σε νέα ένταση και μάλιστα σε διπλό μέτωπο. Οι αρχές της χώρας κάλεσαν τους εφέδρους να πάρουν τα όπλα τους και να παρουσιαστούν στα τοπικά σημεία του στρατού στα οποία ανήκουν ενώ από το υπουργείο Άμυνας έχει δοθεί για απόλυτη επιφυλακή ειδικά στις δυνάμεις της αεροπορίας.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ είχε σήμερα το απόγευμα έκτακτο συμβούλιο με τους επιτελείς του και δόθηκε ειδικά έμφαση στα βόρεια της χώρας.

Ο στρατηγός, Χερζί Χαλεβί, έχει δώσει σαφείς εντολές κόκκινου συναγερμού μετά τα χτυπήματα τα οποία δέχθηκε το Ισραήλ και από τον Λίβανο. Ήδη στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ με την κατάσταση να κλιμακώνεται ταχύτατα εδώ και δύο ημέρες και τα επεισόδια που έλαβαν χώρα εν μέσω Ραμαζανιού στο τζαμί Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Παρά τις πολεμικές προετοιμασίες για διπλό χτύπημα σε στόχους σε Λίβανο και Λωρίδα της Γάζας, αρκετοί στο εσωτερικό του Ισραήλ μιλούν για κινήσεις τακτικής από την κυβέρνηση Νετανιάχου η οποία όπως αναφέρουν επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα στην χώρα που η ίδια δημιουργεί.

Σημειώνεται πως εδώ και μήνες χιλιάδες πολίτες ειδικά σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ διαδηλώνουν μαζικά κατά των νομοθετικών ενεργειών της κυβέρνησης Συνασπισμού που ηγείται ο Νετανιάχου και έχουν ως στόχο την αποδυνάμωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, του μόνο ελεγκτικού οργάνου της εκάστοτε κυβέρνησης.

Από την πλευρά της ακροδεξιάς, υπάρχουν επίμονες, την ίδια ώρα, φωνές που ζητούν από το Νετανιάχου να εξαπολύσει ευρύτατη επίθεση κατά των στόχων σε Λίβανο και κυρίως στην Λωρίδα της Γάζας την ίδια στιγμή που απαιτούν την εξάπλωση των εποίκων ειδικά στην κατεχόμενη δυτική όχθη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ