ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: Οκτώ κινεζικά πολεμικά πλοία και 42 στρατιωτικά αεροσκάφη στο Στενό της Σινικής θάλασσας

Ταϊβάν: Οκτώ κινεζικά πολεμικά πλοία και 42 στρατιωτικά αεροσκάφη στο Στενό της Σινικής θάλασσας
Κινεζικά αεροσκάφη στα πλαίσια στρατιωτικών ασκήσεων στην Ταϊβάν CCTV / AP

Οκτώ κινεζικά πολεμικά πλοία και 42 στρατιωτικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν το πρωί του Σαββάτου (8/4) από το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν γύρω από τη νήσο κατά την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου στον Πορθμό της Ταϊβάν.

Η παρουσία ισχυρών στρατιωτικών κινεζικών δυνάμεων στην περιοχή αποτελούν μέρος των τριήμερων στρατιωτικών ασκήσεων που διενεργεί η Κίνα γύρω από την Ταϊβάν αρχής γενομένης από σήμερα, Σάββατο (8/4), μία ημέρα μετά την επιστροφή της προέδρου του νησιού Τσάι Ινγκ-γουέν από τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου της Ταπεϊ, διέσχισαν τη μέση γραμμή που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν 29 αεροσκάφη.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είχε σημειώσει νωρίτερα, ότι θα ανταποκριθεί με ηρεμία, λογικά και με σοβαρή στάση, χωρίς να κλιμακώσει την κατάσταση και να προκαλέσει ένταση των διενέξεων.

Η Κίνα χρησιμοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν ως δικαιολογία για τη διεξαγωγή των ασκήσεων, προσέθεσε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα διεξαχθούν τη Δευτέρα (10/4) στο Στενό της Ταϊβάν κοντά στις ακτές της Φουτζιάν, στην ανατολική Κίνα, την επαρχία που βρίσκεται απέναντι από την νήσο, δήλωσαν οι τοπικές ναυτικές αρχές.

Τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας σττην Ταϊβάν

Η Κίνα σε σχετική ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιήσει, έκανε λόγο για «περιπολίες πολεμικής ετοιμότητας» και ασκήσεις γύρω από τον Πορθμό της Ταϊβάν, καθώς και βόρεια, νότια και ανατολικά του νησιού «όπως έχει προγραμματιστεί».

Υπενθυμίζεται ότι, η πρόεδρος, Τσάι συναντήθηκε την Τετάρτη (5/4) στο Λος Άντζελες με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, με το Πεκίνο να θεωρεί πρόκληση την κίνηση αυτή, καθώς αντιμετωπίζει την Ταϊβάν ως κινεζική επαρχία, που προορίζεται να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

Η Κίνα είχε προβεί στη διενέργεια πολυήμερων στρατιωτικών γυμνασίων τον Αύγουστο του 2022, ύστερα από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι (της προκατόχου του Μακάρθι) στην Ταϊβάν.

«Αυταρχικό επεκτατισμό» καταγγέλει η πρόεδρος της Ταϊβάν

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της νήσου, Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε πως η Ταπέι αντιμετωπίζει έναν «αυταρχικό επεκτατισμό» από την πλευρά της Κίνας, προσθέτοντας ότι η Ταϊβάν «θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (...) για να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Συμπλήρωσε δε, ότι προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ.

Η Τσάι έκανε το σχόλιο αυτό στην αρχή γεύματος με αντιπροσωπεία βουλευτών των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακόλ, που επισκέπτεται την Ταϊβάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ