ΚΟΣΜΟΣ

Χρήση παραισθησιογόνων ναρκωτικών πριν από 3.000 χρόνια διαπιστώνει νέα έρευνα

Χρήση παραισθησιογόνων ναρκωτικών πριν από 3.000 χρόνια διαπιστώνει νέα έρευνα
NATURE/P. WITTE

Χρήση παραισθησιογόνων ναρκωτικών από ανθρώπους που έζησαν πριν από 3.000 χρόνια, διαπιστώνει νέα έρευνα σε τρίχες που εντοπίστηκαν σε αρχαίο ταφικό χώρο στη Μινόρκα της Ισπανίας.

Οι εν λόγω ουσίες προέρχονταν από φυτά και θάμνους και σύμφωνα με τους επιστήμονες προκαλούσαν παραισθήσεις και παραλήρημα.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, εντόπισε σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας στη σπηλιά Es Càrritx, στην νοτιοδυτική πλευρά της Μινόρκα.

Στη σπηλιά, που εκτιμάται πως ήταν τόπος λατρείας για περίπου έξι αιώνες έως το 800 π.Χ, βρέθηκαν πάνω από 200 ανθρώπινοι τάφοι.

Οι ερευνητές εκτιμούν η χρήση των αρκετά ισχυρών ουσιών, γινόταν στο πλαίσιο των λατρευτικών τελετών. Ενδέχεται μάλιστα να υπήρχαν και σαμάνοι «που είχαν την ικανότητα να ελέγχουν τις παρενέργειες των ναρκωτικών», όπως αναφέρει το BBC.

Στις αναλύσεις εντοπίστηκαν τρεις ψυχοτρόπες ουσίες, ατροπίνη και σκοπολαμίνη που προκαλούν παραισθήσεις, καθώς και εφεδρίνη που θέτει σε αυξημένη εγρήγορση τον οργανισμό.

Στο σπήλαιο βρέθηκαν ακόμη σκαλισμένα σπειροειδή μοτίβα. Μελετητές, εκτιμούν ότι αντιπροσώπευαν τη μεταβαλλόμενη κατάσταση στη συνείδηση των ανθρώπων που βρίσκονταν υπό την επήρεια των παραισθησιογόνων ουσιών.

Προηγούμενες ενδείξεις για προϊστορική χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη, βασιζόταν μόνο σε έμμεσα στοιχεία, όπως η καλλιτεχνική απεικόνιση παραισθησιογόνων φυτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ